RIJETKA PRILIKA

Legendarni, odlično očuvani Opel Lotus Omega ide na aukciju, a cijena je očekivano, vrtoglava

Danas Opel Lotus Omegi ekskluzivnost osigurava činjenica da je bila riječ o najbržoj limuzini i da je izrađeno tek 950 primjeraka

Opel Lotus Omega

 Silverstone Auctions

Povijest sportskih limuzina seže dugo u prošlost, neki poput Mercedesovih i BMW modela preživjeli su do danas, no neki su sada već davno zaboravljeni...

No zato su još traženiji kolekcionarski modeli, a jedan od njih je i nevjerojatan sedan 1990-ih: Opel Lotus Omega. Jedan od rijetkih preživjelih sjajnih tvorničkih primjeraka iz 1992. sada ide na aukciji.

Konkretni je auto prvi put je registriran 1997. godine, a sadašnji vlasnik ima ga već 22 godine i u tom je razdoblju prešao tek 61.744 kilometra.

image

Opel Lotus Omega

Silverstone Auctions

Auto je u potpuno tvorničkom stanju, lakiran u karakterističnu Imperial tamno zelenu boju s antracitnim kožnim presvlakama u kabini.

Ono po čemu se Opelov model ističe je njegov mehanički dio: ispod haube ima 3,6-litreni redni 6-cilindraš s dodana dva Garret turbo punjača za ukupnih 385 KS i 569 Nm.

Motor snagu na stražnje kotače prenosi putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača preuzetog iz Chevroleta Corvette ZR1 iz tog doba.

image

Opel Lotus Omega

Silverstone Auctions

Performanse su za početak 1990-ih bile više nego fantastične za jednu sportsku limuzinu: od 0 do 100 km/h je Lotus Omega ubrzavala za 4,9 sekundi i postizala najveću brzinu od 285 km/h.

Danas Opel Lotus Omegi ekskluzivnost osigurava i ograničena proizvodnja.

U početku je svjetlo dana trebalo ugledati 1000 primjeraka, no na koncu je iz tvornice izašlo tek 950 primjeraka između 1990. i 1992. godine od čega 284 sa znakom Lotusa i 666 s oznakom Opela od čega je 415 od njih bilo namijenjeno njemačkom tržištu.

image

Opel Lotus Omega

Silverstone Auctions

Ovaj konkretni primjerak s brojem šasije 0619 jedan je od primjeraka za njemačko tržište s volanom na lijevoj strani, a uvezen je u Ujedinjeno Kraljevstvo 1997. kad je i registriran.

Više o povijesti ovog fantastičnog automobila pročitajte OVDJE.

image

Opel Lotus Omega

Silverstone Auctions

Silverstone Auctions procjenjuje da će ponuda za ovaj automobil iznositi oko 80.000 eura, na internet aukciji koja će se održati 27. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:27