BRZI I MASIVNI

LETEĆE TVRĐAVE: OVO JE 10 najbržih SUV-ova na svijetu koji plaše vozače pojavom u retvrovizoru!

 
 Alfa Romeo

Dobro je poznato da su SUV-ovi u današnje vrijeme najpopularnija kategorija vozila, a prema posljednjih podacima svaki četvrti kupac odabire upravo automobil iz ovog segmenta. Naravno, proizvođači su to (neki prije neki kasnije) prepoznali pa tržištu nude sve više ovakvih modela. Naravno, neki od njih pritom odlučuju ponuditi i paprene sportske verzije. Evo i pregleda deset najbržih (prema ubrzanju do stotke):

10. Mercedes GLA 45 AMG - 4,4 sekunde

Mercedes

Iako nije SUV u pravom smislu riječi, GLA se kao i mnogi drugi modeli na tržištu svrstava u kategoriju malih SUV vozila. Pogoni ga snažan 2,0-litreni četverocilindraš (najsnažniji na tržištu) koji razvija 381 KS, dovoljno za ubrzanje do stotke za 4,4 sekunde.

9. Mercedes-AMG GLE 63 S Coupe - 4,2 sekunde

Mercedes

Kao i kad smo pisali o najbržim karavanima, i u ovoj kategoriji Mercedes-AMG ima brojne predstavnike. Model GLE 63 S Coupe zbog svog dizajna izaziva različite reakcije: neki ga vole, neki ga mrze. Ipak, nitko mu ne može osporiti vrhunske performanse. Za pogon je zadužen 5,5-litreni V8 motor koji u kombinaciji s 4Matic pogonom omogućava ubrzanje za 4,2 sekunde.

8. BMW X6 M - 4,2 sekunde

BMW

Još jedan model dvojbenog dizajna u najsnažnijoj M izvedbi pogoni 4,4-litreni V8 motor. Snaga iznosi 575 KS uz 750 Nm okretnog momenta što je dovoljno za sprint do stotke u 4,2 sekunde.

7. Bentley Bentayga - 4 sekunde

Bentley

Luksuzni terenac vozi se na platformi Audija Q7 ali cijena mu je višestruko veća. Namijenjen prije svega engleskom plemstvu (ima ga i kraljica Elizabeta), ovaj SUV ispod poklopca skriva 6,0-litreni W12 motorom od 600 KS s kojim stotku hvata za okrugle 4 sekunde. Iako ga je izvršni direktor Rolls-Roycea nazvao "zakamufliranim Audijem Q7", Bentayga je odmah po lansiranju postigla odlične prodajne rezultate, pa ćete ju tako često vidjeti na ulicama Londona ili Monaka...Prodaju bi sad ipak mogao narušiti nedavno predstavljen Lamborghini Urus kao i najavljeni Rolls-Royce SUV...

6. Porsche Cayenne Turbo - 3,9 sekundi

Porsche

Za novi Cayenne koji je nedavno predstavljen u Porscheu ističu kako je kako je riječ o najvozačkijem Cayenneu dosad. U to smo se uvjerili na cestama grčkog otoka Krete gdje smo ga isprobali. Zasad su kod nas dostupne tri verzije (Cayenne, Cayenne S i Cayenne Turbo), a upravo je Turbo verzija dospjela na ovaj popis. Za pogon se brine 4,0-litreni twin-turbo benzinac od 550 KS koji omogućava lansiranje do stotke za samo 3,9 sekundi!

5. Brabus GLE Coupe 850 – 3,8 sekundi

2016 Brabus 850 6.0 Biturbo GLE Coupe; top car design rating and specifications
Brabus

Brabus je odlučio u GLE Coupe ugraditi stari 6,0-litreni V8 umjesto posljednjih AMG-ovih motora manjeg obujma. Rezultat? Snaga je povećanja na 850 KS, a ubrzanje do 100 km/h traje 3,8 sekundi.

4. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio – 3.,8 sekunde

Alfa Romeo

Iako je Stelvio QV oborio rekord Ringa u kategoriji SUV-ova, u ovoj usporedbi nalazi se na nezahvalnom četvrtom mjestu. Kao što već znamo, za pogon Alfinog SUV-a brine se 2,9-litreni V6 motor od 510 KS poznat iz Giulije QV. Ubrzanje do stotke iznosi 3,8 sekundi što je razlog zašto je na ovom popisu Stelvio QV "tek" na četvrtom mjestu. Ipak, mnogi će reći (a mi ćemo se složiti) kako je vrijeme na Ringu puno bolji pokazatelj od samog ubrzanja...

3. Lamborghini Urus – 3,6 sekunde

Lamborghini

Lamborghinijev SUV Urus predstavljen je prije nekoliko tjedana u Italiji. Iako zapravo nije riječ o prvom SUV-u talijanskog proizvođača (sjećate li se modela LM002?), Urus je izazvao različite reakcije budući da okorjeli fanovi marke smatraju da bi Lamborghini trebao proizvoditi samo sportske superautomobile. Ipak, tržište diktira trendove i sigurni smo kako će Urus doživjeti uspjeh. Uostalom, i za Cayenne su na početku prodaje komentari bili slični, a danas je drugi najprodavaniji model marke (nakon još jednog SUV-a - Macana)...

2. Jeep Grand Cherokee Trackhawk – 3,6 sekundi

2018 Jeep® Grand Cherokee Trackhawk
FCA US LLC

Pod nazivom Grand Cherokee Trackhawk krije se 707 KS snažan monstrum. Ispod poklopca motora nalazi se Hellcat V8 motor sa superchargerom koji je već viđen u Dodge Challengeru i Chargeru. Ipak, zbog pogona na sva četiri kotača performanse Grand Cherokeeja još su impresivnije nego kod bratskih modela. Prema službenim informacijama, ubrzanje do stotke iznosi 3,6 sekundi, dok 402 metra prelazi za tek 11,6 sekundi, a ne zaustavlja se do krajnjih 280 km/h.

1. Tesla Model X - 3,2 sekunde

Tesla

Najbrži SUV na popisu nema motor s unutarnjim sagorjevanjem, već ga pogone električni motori s kojima broji 588 KS. Model X ispaljuje se do stotke za samo 3,2 sekunde čime je zasjao na prvo mjesto na ovoj listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:09