MADE IN GERMANY?

NAKON SEAT TARRACA KOJI SE PROIZVODI U WOLFSBURGU, šefovi VW-a blizu su odluke da proizvodnju VW Passata presele u Češku na traku sa škodom Superb!

 
 VW

Volkswagen u posljednje vrijeme naveliko mijenja svoje poslovanje. Pritom prije svega mislimo na orijentiranje ka električnim i hibridnim modelima, dok se na dizelaše stavlja sve manji naglasak, što i ne čudi s obzirom na to da su očito postali "nepoželjna roba" na njemačkim ulicama, ali i Autobahnu o čemu smo nedavno pisali.

VW

Takav razvojni program donosi i promjene po pitanju same proizvodnje i proizvodnih pogona. Jedan od modela na koji će ovakva preraspodjela posla utjecati je i Passat. Ova limuzina trenutno se proizvodi u Emdenu u Njemačkoj zajedno sa Arteonom. Ipak, AutoNews piše kako bi se proizvodnja mogla preseliti u Češku, točnije u tvornicu Kvasiny gdje se proizvode Superb i Kodiaq. U tu tvornicu nedavno je uloženo 13,5 milijuna eura, a u Škodi su naglasili kako će upravo ovaj pogon imati ključnu ulogu u razvoju. Handelsblatt ipak navodi kako će spomenuta tvornica brzo dosegnuti svoj vrhunac po pitanju kapaciteta te Volkswagen grupa analizira izgradnju novog pogona na zasad nepoznatoj lokaciji, a najviše se spominje Turska.

VW

Zamjena etikete "Made in Germany" onom "Made in Czech Republic" možda se neće svidjeti zagriženim VW fanovima, no već smo pisali o tome kako se od 248 modela auta dostupnih kod nas čak 106 se proizvodi izvan države sjedišta! Više o tome pročitajte ovdje. Premještenje proizvodnje Passata u Češku ima za cilj osloboditi mjesta u tvornici za električne modele kojih u planu ima mnogo! Ono što je sigurno je da je u naletu SUV modela Passat ostao pomalo zaboravljen, a zanimljivo je kako su se uz glasine da se proizvodnja Pasata seli u smjeru Njemačka - Češka, javile i informacije kako će Škoda Karoq osim u postojećim tvornicama u Češkoj (Kvasiny i Mladá Boleslav) proizvoditi i u Osnabrücku u Njemačkoj. Dakle, tržište i trendovi diktiraju ove promjene, a na proizvođačima je da se na najbolji način prilagode tako da ne čudi više ni to da se Seat tarraco proizvodi u Wolfsburgu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12