ČETIRI ZNAMENKE

Ostvaren san: Ovaj Subaru WRX s Toyotinim V12 motorom razvija do 1000 KS

Istina je da V12 motor iz godine u godinu sve više izumire, a Ferrari je trenutno predvodnik u njegovom održavanju na životu

Subaru WRX s Toyotinim V12 motorom

 Jonathan Proulx

Jeste li ikada razmišljali o tome da staviti V12 u očajni motorni prostor Subarua WRX? Za Jonathana Proulxa to je bio san kojeg je pretvorio u stvarnost u ludoj konverziji.

image

Subaru WRX s Toyotinim V12 motorom

Jonathan Proulx

Donatorsko vozilo u ovom slučaju je bila Toyota Century. Veličanstvena limuzina nekoć je imala V12 motor kojeg je isključivo za nju dizajnirala i izradila Toyota. Taj V12 je ispod poklopca svakog Centuryja druge generacije od 1997. godine, a sada ga možete pronaći i unutar ovog sivog Subarua WRX. Ako ovo nije najbolja suradnja Subarua i Toyote, ne znamo što je...

image

V12 motor Toyote Century

Jonathan Proulx

Naime, riječ je o 5,0-litrenom 1GZ-FE V12. U svojoj najsnažnijoj konfiguraciji, razvijao je do 300 KS (220 kW) i 460 Nm okretnog momenta. Te brojke nisu bile dovoljne za Jonathana koji je WRX potom 'naoružao' s dva G30-770 turbopunjača, novim klipnjačama i novim klipovima.

image

Subaru WRX s Toyotinim V12 motorom

Jonathan Proulx

Također je dodao nove Bosch brizgaljke i MaxxECU Pro računalo kako bi došao do četveroznamenkastog broja. Ovu ogromnu izlaznu snagu na kotače šalje automatski mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom posuđen iz BMW-a Serije 3.

image

Subaru WRX s Toyotinim V12 motorom

Jonathan Proulx

Istina je da V12 motor iz godine u godinu sve više izumire, a Ferrari je trenutno predvodnik u njegovom održavanju na životu. Ipak, vjerojatno nećemo doživjeti vrijeme kada će Subaru proizvesti nešto takvo, čak ni za svoje najbrže automobile. Ipak, čini se kako to nije ni potrebno, jer sve dok postoji volje, postoji i načina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:54