NEĆEŠ RAZBOJNIČE!

POTEZ OČAJNIKA: U ovoj europskoj zemlji krađe katalizatora porasle su za čak 1700 posto za godinu dana! Evo kako se od lopova štiti sve više vozača...

 
 The Sun screenshot

Vozači u Engleskoj su na podnice automobila počeli ugrađivati žičane kaveze vrijedne i 200 funti.

Razlog: porast krađa katalizatora s automobila u 2019. u odnosu na prethodnu godinu porastao je za vrtoglavih 1711 posto!

Inače, katalizatori su dio ispušnog sustava automobila koji pročišćavaju štetne plinove iz motora, a vrijednost tog dijela u nekim automobilima doseže i nekoliko tisuća funti, piše Daily Mail.

Profimedia

Krađe katalizatora s automobila prava su pošast u Engleskoj, ali i Njemačkoj (prije nekoliko dana stigla je vijest kako su lopovi u samo jednoj noći ukrali katalizatore s nekoliko desetaka parkiranih kombija) kao i u mnogim drugim europskim zemljama, dok kod nas još nisu zabilježene masovnije krađe, osim što se puno petlja s vađenjem kod rabljenih automobila i ponovne prodaje auta i katalizatora - odvojeno...

Razlog ovom lošem trendu je, kao što smo već pisali u nekoliko navrata, činjenica što katalitički pretvarači sadrže količine plemenitih metala poput paladija i rodija kojima je cijena odletjela u nebo u posljednje dvije godine.

Unca paladija (31 gram) tako vrijedi 1300 funti ili 11.200 kuna, a rodija još i više - 4000 funti ili 34.400 kuna za uncu! Ti su materijali od ranije nužni za izradu zavojnica peći, laboratorijske tave ili svjećica za zrakoplovne motore, no od kad je porasla proizvodnja električnih i hibridnih automobila, povećala se potražnja za paladijem jer se koristi za izradu baterija.

The Sun screenshot

Tako je samo u Londonu prošle godine s automobila ukradeno 2894 katalizatora u odnosu na godinu ranije kad ih je bilo ukradeno 1674, a i u svim ostalim pokrajinama Engleske porast krađa je enorman, u nekima i do 1711 posto.

Mehaničari su tako počeli nuditi ono što nikada nisu: zaštitne rešetke za katalizatore po cijeni od 200 funti, a ugradnja traje dva sata.

Manjula Jayamaha iz radionice Mr Car Max iz grada Harrowa ugradio je tako 40 kaveza u posljednjih osam mjeseci, a jedan od stranki je bio čovjek kojeg je ta krađa stajala 2800 funti pa kod novog automobila nije želio riskirati s obzirom na to da katalizator nije bio pokriven kasko osiguranjem što je saznao tek kad je ostao bez njega.

Nekim je vozačima palo na pamet da umjesto katalizatora zavare običnu cijev, no zakon je po tom pitanju jasan: vožnja bez katalizatora kažnjava se s 1000 funti, pa makar i bio ukraden...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:29