SAMO 10 PRIMJERAKA

Prije Veyrona i Chirona postojala je Cizeta-Moroder V16T sa 16 cilindara. Jedan se sada prodaje

Talijanski superautomobil je oživio zahvaljujući inženjeru Claudiju Zampolliju i glazbenom skladatelju Giorgiju Moroderu

1988 Cizeta-Moroder V16T

 RM Sotheby‘s

Jedinstveni prototip Cizete-Moroder V16T iz 1988. godine stiže na RM Sotheby's aukcijsku platformu u siječnju sljedeće godine, i bez dvojbe je jedan od najintrigantnijih superautomobila predstavljenih u posljednjih nekoliko desetljeća.

image

1988 Cizeta-Moroder V16T

RM Sotheby‘s

Talijanski superautomobil je oživio zahvaljujući inženjeru Claudiju Zampolliju, glazbenom skladatelju Giorgiju Moroderu i skupini bivših zaposlenika Lamborghinija. Dizajnirao ga je Marcello Gandini, čovjek koji stoji iza modela poput Lamborghinija Diabla, Miure i Countacha.

image

1988 Cizeta-Moroder V16T

RM Sotheby‘s

Sličnosti s Diablom odmah su vidljive na prednjem dijelu, iako je ostatak dizajna posve jedinstven i ističe se još danas. Ime 'V16T' nosi zbog 6,0-litrenog V16 motora koji posuđuje dijelove iz Lamborghinijevog Urraca V8, i povezan je s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa.

image

1988 Cizeta-Moroder V16T

RM Sotheby‘s

Ovaj konkretni primjer nosi oznaku šasije '001', a prvi je put predstavljen u Los Angelesu 5. prosinca 1988. godine. Kasnije je sudjelovao i na Sajmu automobila u Los Angelesu i Ženevi 1989. godine, a od proizvodnih modela se razlikuje po dosta jedinstvenih elemenata. Primjerice, prototip ima veće bočne usisnike zraka i potpuno jedinstvenu unutrašnjost.

image

1988 Cizeta-Moroder V16T

RM Sotheby‘s

Popis naveden na RM Sotheby'su ističe kako ga je Bruce Canepa sveobuhvatno obnovio. Proizvedeno je samo 10 primjeraka V16T, uključujući i ovaj, a trenutni vlasnik je Giorgio Moroder, glazbeni producent koji je, kako smo i naveli, pomogao da se projekt Cizeta-Moroder pretvori u stvarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32