JOŠ IMA YU OZNAKU

Skriven 30 godina: U Sarajevu rušili staru garažu i pronašli originalni Fiat 850 Sport Coupe!

Ovaj je Fiat u svoje vrijeme bio pravi mali sportski šminker izveden iz standardnog modela 850 s motorom i pogonom straga
Fiat 850 Coupe pronađen u Sarajevu
 Facebook Printscreen Dnevnadozaautica

Među ljubiteljima automobila diljem planete pojam "barn find" ima posebno značenje. Naime, radi se o slučajnom i nenadanom pronalasku starog, ponekad rijetkog i egzotičnog automobila, ili više njih u nekom ambaru, staroj zgradi ili štali, a na kojeg ili koje su odavno svi zaboravili.

Sada se jedan takav slučajan pronalazak dogodio u susjednoj BiH, u Sarajevu, i naravno da se uz svako takvo otkriće kod automobilista koji "duže pamte" da ne kažemo starijih, osim ushićenja javlja i stanovita doza melankolije i nostalgije.

Jer kako drugačije nazvati pronalazak nečeg desetljećima zarobljenog u vlastitoj samoći skriveno od očiju, a što pamtite iz mladih dana i što se iznenada pojavilo u sadašnjosti, posebice ako još uvijek nosi i sve tipične detalje iz vremena kada je bio nov? Avaz je tako javio da je u sarajevskom naselju Alifakovac prilikom rušenja jedne stare garaže pronađen stari Fiat 850 Coupe.

U svoje vrijeme polovinom 1960-ih i početkom 1970-ih bio je to pravi mali sportski šminker izveden iz standardnog Fiata 850 sa straga smještenim motorom i pogonom i premda je raspolagao s tek 48 KS koliko je 1965. postizao njegov motor od 843 ccm, bio je vrlo zabavan za vožnju jer je mogao do maksimalnih 135 km/h pa je odmah dobio nadimak "mali Ferrari".

Prašnjavi automobil druge serije (od 1968 do 1971. godine s dvostrukim svjetlima sprijeda i straga i motorom od 903 ccm) koji je stajao u staroj garaži možda i više od 30 godina, pronađen je s originalnim registarskim pločicama s oznakom SA i "petokrakom" te naljepnicu s međunarodnom oznakom bivše države YU.

S obzirom na to da je vlasnik preminuo nije poznato što će biti sa sudbinom ovog sportskog Talijana. Premda ima povijesnu vrijednost, u ovakvom stanju objektivno, traži dosta ulaganja i znalačkog posla nakon čega bi mu i vrijednost porasla.

image
Fiat 850 Coupe 1968.
Fiat

Dobra je stvar da je na njemu još uvijek sve originalno, pa ne sumnjamo da postoje ljubitelji i entuzijast koji bi ga mogli dovesti u "top stanje" restauracijom kroz koju bi sarajevski Fiat 850 Coupe ponovo zablistao starim sjajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 15:42