TEHNIKA

Svjetla novog Peugeota 308: Tehnologija u službi dizajna i obratno, dizajn u službi tehnologije

Iako su prvenstveno osmišljena radi sigurnosti i vidljivosti, automobilska svjetla su postala element identiteta marke
Peugeot 308 svjetla
 Peugeot

Od Peugeota Type1 iz 1889. godine do predstavljanja novih modela 308 i 308 SW svjetlosni potpis marke sa znakom lava neprestano se razvijao u pogledu tehnologije, funkcionalnosti i dizajna.

Prednja i stražnja svjetla postala su ključni elementi vozila. Ona su primjer tehnologije u službi dizajna i, obrnuto, dizajna u službi tehnologije. Iako su prvenstveno osmišljena radi sigurnosti (osvjetljenje, signalizacija), postala su sastavni element identiteta modela marke Peugeot koji ih čini prepoznatljivima na prvi pogled.

Kad je 2012. predstavljena tehnologija LED odnosno tehnologija dioda koje emitiraju svjetlost, to je označilo potpunu revoluciju za mogućnosti osvjetljenja kao i za oblik svjetlosnih jedinica.

image
Peugeot 308 svjetla
Peugeot

Zahvaljujući svojoj snazi i kompaktnosti, LED svjetla dizajnerima daju više slobode prilikom stvaranja svjetlosnih elemenata jer ona ukidaju ograničenja ranijih tehnologija (halogenska i ksenonska svjetla) u pogledu oblika i veličine te im u pravom smislu riječi omogućuju da se poigraju svjetlima.

U tehnološkom pogledu, svjetlost koju stvaraju LED svjetla čini se bijela, kao i kad je riječ o ksenonskim svjetlima. Međutim, ta je svjetlost plavičasta i prolazi kroz sloj fosfora koji upija većinu tonova iz plavog spektra te LED svjetlu daje specifičnu bjelinu.

Osim činjenice da im je vijek trajanja 10 do 15 puta duži nego halogenskim svjetlima, LED svjetla imaju nisku potrošnju električne energije, što doprinosi smanjenju emisija CO2 novih modela 308 i 308 SW. Zahvaljujući LED tehnologiji nove 308 i 308 SW krasi karakterističan svjetlosni potpis marke. To je razlog zašto se prednosti tehnologije LED primjenjuju na svim izvedbama, već od prve razine opreme.

image
Peugeot 308 svjetla
Peugeot

U izvedbi GT opremljeni su podesivim svjetlima s potpunom matričnom LED tehnologijom koja se naziva PEUGEOT Matrix LED Technology koja se sastoje se od tri elementa: funkcije dnevnih svjetala ispunjava LED svjetlosni potpis koji podsjeća na očnjake lava, koji je Peugeot u svoju gamu uveo 2018. modelom 508, kratka svjetla sastoje se od četiri LED žarulje koje zajedno stvaraju dovoljno jak svjetlosni snop, dok funkciju dugih svjetala ispunjava matrični modul koji se sastoji od 12 LED žarulja i čiji se svjetlosni snop sjedinjuje sa svjetlosnim snopom kratkog svjetla. U tom se kontekstu očituje prilagodljivost sustava, s obzirom na to da se dvadeset modula pali, gasi i pojedinačno neprestano prilagođava svoju snagu osvjetljenja ovisno o vanjskim uvjetima.

Kamera smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla analizira okolinu kako bi se prilagodilo osvjetljenje i intenzitet različitih LED žarulja od kojih se sastoji matrica.Prednja svjetla Peugeot Matrix LED povezana su sa stražnjim LED svjetlima ukrašenim trima linijama koja su karakteristične za nove 308 i 308 SW.

Te su linije sastavni dio dizajna stražnjeg kraja vozila i njihova jedinstvenost čini nove modele 308 i 308 SW prepoznatljivim na prvi pogled i u pogledu prednjeg i u pogledu stražnjeg dijela vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2022 13:09