2.DIO USPOREDBE

Video: Kultni Porsche 911 GT1 iz 1990-ih je iznenađujuće jednostavan za vožnju

Zanimljivo je da auto pruža i lijepu dozu komfora i praktičnosti za svakodnevnu uporabu
Porsche 911 GT1
 Youtube screenshot

Ljubitelji Porschea znaju da 911 GT1 zapravo nije 911. Radi se o namjenski izgrađenom trkaćem automobilu za Le Mans, s prednjim krajem 993 povezanim s monokokom i stražnjim krajem prototipa 962 grupe C. Slijedom toga, njegov twin-turbo boxer nalazi se u sredini, ispred stražnje osovine, umjesto iza nje, kao što je to tradicija kod modela 911.

No, kao što je Henry Catchpole s Youtube kanala Carfection otkrio, GT1 nije toliko različit od uobičajenog 911 kao što biste mogli očekivati.

Već smo objavili prvi video iz serije o tri pra-hiper automobila koje je okupio Catchpole, a nakon predstavljanja McLarena F1, u drugoj epizodi predstavljena je cestovna verzija trkača - Porsche 911 GT1 Straßenversion iz 1997. godine s 544 KS i 600 Nm kakvih je proizvedeno tek 25.

Henry Catchpole otkriva kako je iskustvo vožnje prilično slično svakom modelu 911, a prednji kraj ima karakteristično lagan i "drski" osjećaj na volanu koji je definirao sve verzije 911.

Zanimljivo je da auto pruža i lijepu dozu komfora i praktičnosti za svakodnevnu uporabu što je stvar koja bi trebala biti poznata svakom vlasniku 911.

To je automobil u kojem ne treba dugo vremena da steknete samopouzdanje i lako počinjete voziti sve brže, što je u suprotnosti s McLarenom F1 predstavljenim u prvom videu koji zastrašuje svojim velikim V12.

To odražava Porscheovu specijalnost u izradi automobila koji ne traži trkača za volanom u ovakvim posebnim cestovnim izvedbama, kao na utrkama poput 24 sata Le Mansa. Doduše, za volanom se osjeti robusna izrada automobila što ne iznenađuje s obzirom na Porscheove rekorde u utrkama izdržljivosti.

Porsche je itekako svjestan stare izreke "prvo moraš završiti utrku" na kojoj je gradio svoje trkaće automobile.

Unatoč onome što možda mislite, 911 GT1 ima puno toga zajedničkog s uobičajenim 911: na mnogo načina, 911 GT1 je izvanzemaljac, ali u mnogim bitnim aspektima to je uvelike tipičan Porsche 911.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 22:40