DVOBOJ IKONA

Video: Utrka ubrzanja Honde NSX i Mazde RX7 je ultimativni obračun iz 90-ih

Jasno je kako NSX-ov motor ima duplo veću zapremninu, no izlazna snaga je prilično slična
Honda NSX i Mazda RX-7 FD
 YouTube Screenshot

Segmentom sportskih automobila devedesetih godina definitivno su dominirali JDM zvijezde (osim talijanskih superautomobila, naravno). Neki od njih su širom voljena prva generacija Honde NSX iz 1991. godine i Mazda RX-7 FD iz 1993. godine. Poznati YouTube kanal Hoonigan utrkom ubrzanja je testirao koji je od ta dva automobila brži na ravnoj stazi.

image
Honda NSX
YouTube Screenshot

Iako se dizajnom dosta razlikuju, osim što su oboje završeni crvenom bojom, dvije japanske ikone zapravo imaju slične brojeve ispod poklopca motora. Prva generacija Honde NSX koristi 3,0-litreni V6, dok je u RX7 smješten popularni 1,3-litreni twin-turbo rotacijski motor.

image
Honda NSX
YouTube Screenshot

Jasno je kako NSX-ov motor ima duplo veću zapremninu, no izlazna snaga je prilično slična. NSX proizvodi 273 KS, dok RX-7 FD s nadogradnjom ispušnog sustava postiže 261 KS. Oba automobila koriste pet-stupanjski manualac koji snagu šalje na stražnje kotače. Treba spomenuti kako su tvorničko stanje korištenih automobila upitno, osim Mazde za koju znamo da koristi nadograđen ispušni sustav.

image
Mazda RX-7 FD
YouTube Screenshot

Također, iako je Honda malo snažnija, RX-7 je znatno lakši za 51 kilogram. Naravno, u svakoj utrci ubrzanja važan element je i vještina vozača, posebice kod automobila s manualnim mjenjačem. Sa svim uzetim u obzir, što mislite tko pobjeđuje? Videozapis možete pogledati u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:54