KAKVA PRIČA

Vozio ju je astronaut Apolla: Ova C3 Corvette ima zanimljivu priču, a sada ide na restauraciju

Na Zemlji, njegova bivša Corvette iz 1971. navodno je jedna od samo tri prilagođena automobila Apollo koja još postoje

Chevrolet Corvette C3

 Facebook Screenshot

Veza između Chevrolet Corvette i NASA-inih ranih astronauta dobro je poznata. Državni propisi spriječili su proizvođača automobila da uspostavi izravnu vezu, ali za uredan iznos od 1 dolara, astronauti su mogli iznajmiti Corvettu na godinu dana. Bio je to način da Chevrolet privuče pozornost, a budimo iskreni, za ljude koji se doslovno voze raketama, postoje manje uzbudljivi automobili od Corvette.

image

Chevrolet Corvette C3

Facebook Screenshot

Ova C3 Corvetta je zaista posebna. Iznajmljena je astronautu Alfredu Wordenu za gore spomenutu svotu od jednog dolara, ali on je nije došao pokupiti u salon. Naime, bila je posebno lakirana za Wordena, kao i druge dvije Corvette iz 1971. koje su vozili članovi njegove posade Apolla 15 - zapovjednik David Scott i pilot lunarnog modula James Irwin. Nadalje, to je jedna od samo šest "Apollo" Corvette koje su dobile takav prilagođeni tretman, i ova će sada dobiti restauraciju.

image

Chevrolet Corvette C3

Facebook Screenshot

Prema Nacionalnom muzeju Corvette, Wordenova Corvetta je godinama bila parkirana u polju. Pronađen je na parkiralištu rabljenih automobila 2017., još uvijek u izvornom stanju sa svojim posebnim bojama. Luna Replicas je sada u partnerstvu s unukom Alfreda Wordena kako bi kupili Corvettu i vratili joj izvorni sjaj.

S ovom pričom povezan je još jedan dio automobilske povijesti koji je čini posebnom. Apollo 15 bio je peti NASA-in izlet na Mjesec, ali je to bila prva od ambicioznijih "J" misija dizajniranih za šire istraživanje Mjeseca i znanstvena istraživanja. Kao takva, bila je to prva misija koja je koristila Lunar Roving Vehicle – prvi automobil s posadom koji je djelovao na drugom svijetu. Pilot zapovjednog modula Al Worden bio je odgovoran za njegovo dovođenje.

image

Chevrolet Corvette C3

Facebook Screenshot

Na Zemlji, njegova bivša Corvette iz 1971. navodno je jedna od samo tri prilagođena automobila Apollo koja još postoje. Nažalost, Worden je preminuo 2020. pa neće vidjeti restauraciju C3. Ali sjajno je znati da će kultni Chevrolet izdržati kao vremenska kapsula za jedan od najznačajnijih trenutaka u ljudskoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:31