nije obično ‘t‘

Znak koji krije zanimljivu priču: Jeste li znali što zapravo stoji iza logotipa Tesle?

Sam logo kompanije mijenjao se tijekom godina od pokretanja tvrtke prije više od 20 godina

Tesla logo

 Profimedia

U posljednje vrijeme svi smo se nagledali mnoštva Teslinih modela na našim prometnicama, no malo nas je obraćalo pažnju na njihov logo. Modificirano slovo T označava ime Tesla i tu se nema što za dodati... ili ipak ima?

Genijalni Nikola Tesla jedan je od najbriljantnijih znanstvenika ikad rođenih i stvarno imamo na što biti ponosni. Rođen u Smiljanu 10. srpnja 1856., a umro u SAD-u, u New Yorku 07. siječnja 1943. ovaj izumitelj, inženjer elektrotehnike, inženjer strojarstva i fizičar najveći je doprinos dao na području elektrotehnike i elektrostrojarstva i time zadužio cijeli moderni svijet.

image

Tesla logo

Profimedia

Ono čime se bavio usko se veže uz struju pa niti ne čudi da se jedna kompanija koja se odlučila proizvoditi čisto električna vozila nazvala prema njemu. Šezdeset godina nakon njegove smrti, 2003., inženjer elektrotehnike s diplomom magistra računarstva, Martin Eberhard, i diplomirani informatičar, Marc Tarpenning, osnovali su Tesla Motors u čast velikom Nikoli Tesli.

Oba su se partnera, nakon što su osnovali startup NuvoMedia i prodali ga Gemstar-TV Guide Internationalu 2000., zainteresirali za održivost i električna vozila, što je dovelo do nove tvrtke. U početku, ako se sjećate, sva je pažnja bila usredotočena na stvaranje Tesle Roadstera, potpuno električnog vozila koji se tada snažno naslanjao na Lotus Elise.

image

Tesla logo

Profimedia

Ideja je bila stvaranje e-auta koji bi se dosegom i performansama mogao postaviti uz bok vozilima s klasičnim pogonima. No za tako nešto bila im je potrebna snažna financijska injekcija. Uspjeli su privući nekoliko investitora, među kojima se našao i izvjesni Elon Musk, koji je tada bio spreman uložiti sedam milijuna eura.

je time postao član upravnog odbora kao najsnažniji investitor. E sad, idemo odgovoriti dakle što se to krije iza Teslinog logotipa. Iako se na prvi pogled Teslin logo može činiti kao jednostavno slovo T, istina je da iza sebe krije dosta povijesti. A on se dotiče iznimne genijalnosti Nikole Tesle.

image

Tesla logo

Profimedia

Taj elegantni i profinjeni ‘T‘ djelić je presjeka originalnog elektromotora koji je dizajnirao Nikola Tesla! I upravo Tesla koristi takvu vrstu indukcijskih elektromotora na izmjeničnu struju (AC) za pogon svojih automobila.

Sam logo kompanije mijenjao se tijekom godina od pokretanja tvrtke prije više od 20 godina. Početni dizajn logotipa uključivao je štit kao amblem. To je simboliziralo sigurnost, ključni aspekt za tvrtku, jer su od početka željeli proizvoditi pouzdana i sigurna vozila. Ova grafika ostala je do 2017., u kojoj je tvrtka, koju je tada već vodio Elon Musk, doživjela veliko osvježenje brenda.

image

Tesla logo

Profimedia

On se odlučio obratiti dizajnerskoj agenciji RO Studio koji su ažurirali i predstavili elegantniju i pojednostavljeniju verziju logotipa. Slovo T je pročišćeno i štit je uklonjen, usvajajući čistiju, suvremeniju estetiku.

Stoga logotip nastavlja održavati poprečni presjek elektromotora, pri čemu glavno tijelo predstavlja jedan od polova koji strši iz rotora motora, a druga linija na vrhu predstavlja dio statora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 16:44