milijunaš ne staje

Tesla Model S s gotovo 2 milijuna prijeđenih km: Evo koliko je baterija i elektromotora trebalo zamijeniti

Vlasnik Hansjörgom je pažljiv vozač i tvrdi da nikad ne vozi preko 100 km/h u svakodnevnom prometu, iako živi u Njemačkoj

Tesla milijunaš

 Youtube screenshot

Dok je svijet prethodnih dana bio zauzet lansiranjem Tesle Cybertruck, u Njemačkoj se odvijala druga važna priča o Tesli koja također privlači pažnju, a glavni protagonist je već dobro poznati vlasnik Tesle Modela S P85+.

O Nijemcu Hansjörgu von Gemmingen-Hornbergu koju spomenutu Teslu vozi ga već gotovo deset godina i s kojom je da sada prešao 1,9 milijuna kilometara, pisali smo u travnju ove godine kada je bio prešao 1,7 milijuna kilometara. Sada se sprema srušiti rekord jer želi "dohvatiti" nevjerojatnih 2 milijuna kilometara. U trenutku dok čitate ovaj tekst, Gemmingen-Hornberg će već prijeći brojku od 1,9 milijuna kilometara.

image

Tesla milijunaš

Youtube screenshot

Do sada je Hansjörgomov Model S P85+ prošao kroz nevjerojatnih 13 zamjena elektromotora i trenutno vozi na svojoj četvrtoj bateriji. Što se baterija tiče stvar je odlična - naime svaka je izdržala preko 400.000 kilometara, no elektromotori i nisu toliko izdržljivi. Pritom je Hansjörgom pažljiv vozač i tvrdi da nikada nije prešao brzinu od 100 km/h u svakodnevnom prometu, iako živi u Njemačkoj.

Usto, njegovo pažljivo punjenje baterije, od 15 do 70 posto, rezultiralo je tek 8-postotnim gubitkom kapaciteta na svakih 150.000 kilometara, pružajući domet od 400 kilometara.

Što se baterije tiče, prije nego što je zamijenjena posljednja, pokazala je znakove slabljenja, ali je ipak omogućavala vožnju do 260 kilometara. Gemmingen-Hornberg nije profesionalni vozač, već običan građanin koji je svoj Model S kupio kao rabljeni automobil 2014. godine s 30.000 kilometara na satu.

image

Tesla milijunaš

Youtube screenshot

Pritom je pokazao i pustolovni duh: njegova vožnja nije obuhvaćala samo europske ceste, već je proputovao i Maroko, čak i Kinu (automobil je poslan tamo, nije odvezen) te je svjedočio o velikim promjenama u infrastrukturi punjača tijekom desetljeća vlasništva nad električnim vozilom.

I dok Model S nije bio imun na nekoliko značajnih popravaka tijekom ovog impresivnog putovanja, ostaje činjenica da je prešao nevjerojatnih 402.000 kilometara bez zamjene baterije - četiri puta.

image

Tesla milijunaš

Youtube screenshot

Od ostalih stavki, Gemmingen-Hornberg je doživio nekoliko problema s funkcioniranjem infotainment sustava, ali općenito, automobil izgleda nevjerojatno dobro očuvano, s tek neznatnim trošenjem kože. Pogledajte video...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:23