I DO 10 GODINA

Tvornička jamstva: Sve marke na jednom mjestu, evo tko nudi najdulje i najbolje u Hrvatskoj

Jamstva su snažan prodajni adut, a ona najbolja i najdulja posebno pozitivno djeluju na konačnu odluku o kupnji auta

Kia salon, ilustracija

 Matija Djanješić/CROPIX

U vabljenju kupaca sve važniju ulogu ima dobro jamstvo u čemu je većina trgovaca otišla daleko u ponudama, a najdalje Toyota sa 10-godišnjom garancijom. Hyundai daje 5 godina bez ograničenja kilometara, a Kia 7 i koncern Volkswagen odnedavno 6 godina sa 150.000 kilometara

Toyotinih deset godina ili 185.000 kilometara, Kijinih sedam i u najnovije vrijeme Audijevih, Škodinih, Volkswagenovih, Seatovih i Cuprinih šest godina ili 150.000 kilometara, Hyundaijevih pet godina bez ograničenja kilometraže….

image

Volkswagen salon, ilustracija

Matija Djanješić/CROPIX

Niti većina ostalih nije puno slabija u svojim ponudama. U nikad oštriju borbu za potencijalne kupce krenulo se tako i jamstvima, adutom koji posebno na tržištima slabije kupovne moći poput našeg, u kojem se prilikom kupnje itekakao vodi računa i o kasnijim troškovima održavanja, dobiva sve važniju ulogu.

U prodajnim salonima kupce tako dočekuje šarena ponuda raznolikih jamstava pa se prilikom kupnje novog automobila treba dobro i osobno raspitati što se sve za vaš željeni model nudi. Službene web stranice trgovaca naime, ponekad s puno riječi, a malo konkretnog, ne otkrivaju sve financijske i ine uvjete jamstava.

image

Hyundai salon, ilustracija

Matija Djanješić/CROPIX

Jamstveni uvjeti, naravno, podrazumijevaju uredno održavanje u ovlaštenim servisnim centrima s originalnim dijelovima, a treba znati da su ovako dugačka jamstva uglavnom rezultat dopune jamstvenih ponuda domaćih zastupnika na ipak kraća jamstva same tvornice. Tvornička pokrivaju sav trošak servisa, ali produljena baš i ne, pa njihove uvjete tiskane uglavnom malim slovima treba dobro proučiti. Kako bismo vam olakšali snalaženje donosimo pregled nekih od zanimljivijih jamstvenih ponuda.

Savjet: Uvijek dobro čitajte sitna slova

Tvorničko jamstvo pokriva sav trošak servisa, ali lokalno produljeno baš i ne, pa uvjete treba dobro proučiti

Dugačka jamstva daju dodatnu sigurnost kupcima na tržištima slabe kupovne moći poput našeg, na kojima se zbog ekonomskog stanja uvijek strahuje od iznenadnih i neplaniranih troškova

image

Kia logo

1. Kia

Jamstvo na 7 godina ili do 150.000 prijeđenih kilometara godinama je bila nedohvatljiva ponuda na hrvatskom tržištu. Jamstvo Kije je, međutim, i dalje jedno od najduljih. Jamstvo na koroziju traje 12 godina, na lak 5 godina.

2. Opel

FlexCare je naziv jamstvenog programa u sklopu kojeg se kupcima Opela s klasičnim motorima nudi jamstvo na 4 godine ili 120.000 prijeđenih kilometara. Hibridni i električni modeli imaju 8 godina ili 160.000 kilometara.

image

Dacia logo

3. Dacia

Tvorničko jamstvo od 3 godine ili 100.000 kilometara može se produljiti na 5 godina, i to u slučaju novog Joggera uz razumnu doplatu od 2000 kuna, a električnog Springa 4400 kuna. Sandero i Duster već imaju takvo jamstvo.

image

Hyundai logo

4. Hyundai

Nov auto s jamstvom na 5 godina i bez ograničenja kilometraže, koje je Hyundai kao tada najdulje jamstvo uveo još u travnju 2014. godine (a i danas je u vrhu ponude) svakom potencijalnom kupcu zvuči kao ponuda koja se ne odbija.

5. Mercedes

Održavanjem u ovlaštenom servisu se nakon osnovnih 2 godine jamstva stječe pravo na produženo jamstvo, koje za svaki slučaj posebno određuje tvornica. Jamstvo na prohrđavanje za aute proizvedene nakon 2012. iznosi 30 godina.

6. Mazda

Mazda danas daje jamstvo na 6 godina ili 150.000 kilometara, što automobilima cijenjene japanske marke daje dodatnu dozu privlačnosti. Jamstvo na prohrđavanje traje 12 godina, a na lak 3 godine, bez obzira na kilometre.

image

Toyota logo

7. Toyota

Već u treći razred osnovne škole kreće vaše dijete i tek tada ističe jamstvo na Toyotu koju ste kupili još u godini rođenja djeteta. Naravno, pod uvjetom da u tih 10 godina niste prešli više od 185.000 kilometara. Uglavnom, top jamstvo.

8. Fiat

Pet Plus je jamstveni paket kojim kupci Fiatovih, Alfa Romeovih i Jeepovih automobila (zastupnik im je isti) odlaze kući s općim jamstvom na 5 godina ili 120.000 kilometara te jamstvom na prohrđavanje 8 godina, a lak 3 godine.

image

VW Logo

9. Volkswagen koncern

Svi automobili njemačkog koncerna, a to znači svi Volkswageni, Škode, Audiji, Seati i Cupre odnedavno dolaze s jamstvom podebljanim na 6 godina ili 150.000 kilometara. Uvjet je, kao i kod svih, održavanje u ovlaštenoj servisnoj mreži.

10. Ford

Nakon isteka osnovnog tvorničkog jamstva od 2 godine, jamstveni paket Protect omogućuje vlasnicima Fordova kupljenima u ovlaštenoj mreži na teritoriju Hrvatske besplatno produljeno jamstvo, u ukupnom trajanju 5 godina.

11. Renault

Osnovnih 2 godine jamstva bez ograničenja kilometara mogu se rastegnuti na produljeno od 5 godina s ograničenjem na 100.000 kilometara što košta 3800 kuna za Twingo, Clio i Captur, 5300 kuna za Megane i 9000 kuna za Koleos.

12. Citroen

I Citroen daje jamstvo na 2 godine bez ograničenja kilometara, na lak isto toliko, a na prohrđavanje 12 godina. Za dobro operativno funkcioniranje baterija hibridnih i električnih modela jamči se 8 godina ili 160.000 kilometara.

13. Nissan

Osim osnovnih 3 godine ili 100.000 kilometara, Nissan nudi opcije produljenog jamstva do 5 ili 7 godina s najviše 160.000 kilometara, koje se pod određenim uvjetima godina i kilometara odnosi i na vlasnike rabljenih Nissana.

14. Peugeot

Peugeotovih 5 godina ili 100.000 kilometara najveće je jamstvo neke francuske marke, bez dodatnog plaćanja. Na koroziju traje 12 godina, a na lak 2 godine. Elektrificirani modeli dolaze s jamstvom 8 godina ili 160.000 kilometara.

15. Mitsubishi

Još početkom 2015. jamstvo je produljeno na 5 godina ili 100.000 kilometara, čime je mala, ali respektabilna japanska marka uhvatila korak s trendovima. Hibridni modeli imaju jamstvo na baterije 8 godina ili 160.000 kilometara.

16. Honda

Honda se, kao i Suzuki, drži tradicionalnog japanskog jamstva od 3 godine ili 100.000 kilometara. Na ispušni sustav daje 5 godina, na prohrđavanje 10 do 12 godina i na komponente hibridnih modela 5 godina ili 100.000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:16