RABLJENI AUTOMOBILI

Istraživanje: Automobili ove marke u prosjeku doživljavaju najviše prometnih nezgoda i popravaka!

Kako svijet postaje sve ubrzanije mjesto, prometne nesreće postaju učestalija pojava, a onda slijede popravci
Prometna nesreća
 Profimedia

Prilikom kupnje rabljenog automobila, najvažnije je saznati je li on ikada bio uključen u prometnu nesreću. Nakon što je karoserija oštećena, slabi torzijska krutost, zbog čega su sve buduće nesreće opasnije. Ulaganja nakon prometne nesreće uglavnom su da se prikrije šteta kako bi se automobil prodao. Vjerojatnost kupnje rabljenog automobila koji je sudjelovao u nesreći uvelike ovisi o njegovoj marki i modelu.

image
Prometna nesreća
Profimedia

Platforma za provjeru povijesti automobila, carVertical, proveo je istraživanje oštećenosti rabljenih automobila između lipnja 2020. i lipnja 2021. godine, pri čemu je analizirano gotovo milijun izvješća o povijesti automobila, a uključene države su Poljska, Rumunjska, Mađarska, Češka, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rusija, Bjelorusija, Francuska, Litva, Ukrajina, Latvija, Italija i Njemačka.

image
Prometna nesreća
Profimedia

Što se tiče najviše oštećenih modela, istraživanje pokazuje kako je Lexus prvi na ljestvici. Iako je proizvođač na odličnom glasu što se tiče pouzdanosti, to bi se moglo objasniti što su modeli snažniji, pa vozači često precijene svoje vozačke vještine. To bi moglo vrijediti i za BMW i Jaguar, koji su relativno jeftini u svojem segmentu, ali su za neke previše okretni.

image
Najviše oštećeni automobili u Europi
carVertical

Subaru je na drugom mjestu, što pokazuje da ni sustav pogona na sva četiri kotača ne može zaštiti od nezgodne situacije. Osim navedenih četiri proizvođača, tu je i Dacia, poznata po svojoj pristupačnosti u automobilskoj industriji. Upravo zbog toga, Dacie se uglavnom koriste kao 'radni konji', a nesreće se događaju zbog nedostatka brige.

image
Najmanje oštećeni automobili u Europi
carVertical

S druge strane, pet najmanje oštećenih modela dokazuju da snaga i veličina vozila utječu na vjerojatnost prometne nesreće. Primjerice, Fiat uglavnom proizvodi samo kompaktne automobile, dok su Citroeni i Peugeoti na cesti uglavnom snage od 90 do 150 KS.

image
10 zemalja s najvećim postotkom oštećenih automobila
carVertical

Osim navedenoga, carVertical je provjerio u kojim zemljama prevladava najveći postotak oštećenih polovnjaka. 'Te razlike vjerojatno su rezultat različitih navika vozača i razine razvijenosti različitih zemalja'. Primjerice, stanovnici zemalja s većim BDP-om vjerojatno si mogu priuštiti novija vozila, dok će se u niže plaćenim dijelovima Europe vjerojatno uvoziti jeftiniji i ponekad oštećeni automobili iz inozemstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28