RABLJENI AUTOMOBILI

Provjera gotovo nemoguća: Svaki deseti rabljeni auto uvezen u Hrvatsku ima vraćenu kilometražu

Od svih automobila uvezenih u Hrvatsku, njih 9,1% ima vraćenu kilometražu, što je više od postotka auta s vraćenom kilometražom lokalno

Uvoz rabljenih automobila (ilustracija)

 Reuters

Svaki dvanaesti rabljeni automobil u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da vrijedi manje od svoje tražene cijene. Međutim, šanse za dobivanje vozila s izmijenjenim brojačem kilometara veće su ako je automobil uvezen iz inozemstva. Prekogranične transakcije teško je pratiti pa prevaranti iskorištavaju ovu situaciju i izbjegavaju kazne.

image

Povijest kilometraže (ilustracija)

Arhiva

Previše povjerenja može dovesti do prevara s kilometražom

Čak 8,7% svih automobila na hrvatskim cestama koji su provjereni na carVerticalu ima vraćenu kilometražu. Iako situacija u državi nije tako loša kao u nekim istočnoeuropskim zemljama kao što je Latvija, gdje udio vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20 %, rizik od prevare i dalje je visok.

image

5 zemalja iz kojih dolazi najveći broj uvezenih automobila u Hrvatsku (ilustracija)

carVertical

Od svih automobila uvezenih u Hrvatsku, njih 9,1% ima vraćenu kilometražu, što je više od postotka automobila s vraćenom kilometražom koji se prodaju lokalno (6,8%). Uvezeni automobili, posebno iz zemalja poput Njemačke, generalno se smatraju pouzdanijima, pa kupci mogu previše vjerovati tamošnjim prodavačima rabljenih automobila.

Hrvati preferiraju rabljene automobile iz inozemstva

Prema istraživanju, udio automobila kupljenih lokalno i automobila uvezenih iz inozemstva značajno se razlikuju. Samo 20,2% svih vozila u Hrvatskoj koja su provjerena na carVerticalu provelo je cijelo vrijeme u zemlji, dok je 79,8 % uvezeno iz inozemstva.

image

Udio automobila s izmijenjenim brojačem kilometara (ilustracija)

carVertical

U većini zemalja u kojima je provedena anketa, kao što su Litva, Poljska, Rumunjska ili Srbija, udio uvezenih automobila je između 70 i 90%, što je slično situaciji na hrvatskom tržištu.

Vozilo s izmijenjenim brojačem kilometara vodi do financijske katastrofe

Kupnja automobila s lažnom kilometražom može prouzrokovati mnogo problema novom vlasniku jer može biti teško planirati njegovo održavanje. Na primjer, zupčasti remen treba mijenjati svakih 100.000 do 150.000 kilometara.

image

‘Skidanje‘ kilometraže (ilustracija)

Arhiva

Međutim, kada je kilometraža vozila promijenjena, ovaj zadatak vjerojatno neće biti napravljen na vrijeme i remen će puknuti, što će dovesti do oštećenja klipova zbog kontakta s ventilima.

Automobili s velikom kilometražom mogu biti istrošeni, što dovodi do neočekivanih kvarova nasred ceste. A da ne govorimo o rizicima za sigurnost vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2023 08:36