2 GODINE ANALIZA

Sada je napokon jasno: ovo je Top 10 najmanje pouzdanih i Top 10 najpouzdanijih rabljenih auta!

Automobili iz izvještaja imaju najmanje tri godine ili više i koji više nisu bili pokriveni tvorničkim jamstvom proizvođača
Nepouzdani i pouzdani rabljeni

Kako najčešće, mogli bismo kazati već tradicionalno, većina hrvatskih vozača nema sredstva za kupnju novog automobila pa rabljeni ostaju najzanimljivija opcija. Stoga to tržište naprosto buja iz godine u godinu, posebice što se tiče uvoza iz Njemačke.

I sada u vrijeme korona virusa potražnja za rabljenim autima je na visokoj razini, između ostalog i zato što ljudi traže alternativu javnom prijevozu.
No, koji i kakav tip rabljenog automobila kupiti uvijek je pitanje i premda će cijena i troškovi održavanje biti glavne niti vodilje pri kupnji, prilikom sastavljanja popisa želja pouzdanost je također vrlo važan faktor prilikom potrage za idealnim rabljenim.
Premda vam se po cijeni neki trendovski SUV nekog od premium proizvođača može učiniti napokon dostupnim, ne zaletavajte se! Troškovi održavanja kod takvih modela mogli bi se brzo popeti do neslućenih visina i vi bi mogli prokleti dan kad ste kupili primjerice rabljeni Audi Q7.

image
Troškovi popravka
Ulf Wittrock/Alamy/Alamy/Profimedia

Pokazuje to veliko istraživanje vodeće britanske kuće Warrantywise koja se bavi dodatnim jamstvima koje je sastavilo listu najnepouzdanijih rabljenih automobila i marki na tržištu (kao i najpouzdanijih) i prema njihovom indeksu pouzdanosti pokazalo se da su upravo kao novi skupi i blistavi SUV modeli, kao rabljeni zbog visokih troškova popravaka najveća zamka i najnepouzdaniji modeli uopće.
Podaci pružatelja jamstva Warrantywise temelje se na uzorku od 131.000 rabljenih automobila kojima su u posljednje dvije godine produljili garanciju.
To znači da automobili iz njihova izvještaja imaju najmanje tri godine ili više, a koja više nisu bila pokrivena tvorničkim jamstvom proizvođača. Pritom se ocjena pouzdanosti odnosi samo na modele i proizvođače s uzorkom većim od 100 primjeraka kako bi se osigurala reprezentativnost uzorka. Indeks pouzdanosti rangira svaki automobil u kombinaciji čimbenika koji uključuju učestalost popravaka i povezane troškove.

image
Bentley GT Continental
Bentley

Zanimljivo, Bentley Continental GT se našao u najlošijoj poziciji kao najmanje pouzdan korišteni model, pokazuje indeks.
Najčešće pogreške kod ovog luksuznog sportskog automobila odnose se na sustav dovoda goriva, električne instalacije i pouzdanosti motora i model je to s jednim od najskupljih popravaka, a primjerice otklanjanje problema s elektrikom stoji više od 10.000 funti. Slijede ga češći modeli, a Audi A7 ocijenjen je drugim najgorim rabljenim modelom na tržištu.
Prati ga cijela svita uglednih SUV modela, uključujući BMW X6, Porsche Cayenne, Range Rover Sport, Audi Q7 i Range Rover, koji su se svi našli na top 10 listi automobila koji su vlasnicima uzrokovali obilje glavobolja i ispraznili džepove.

image
Audi A7
Audi

Dakle, sve redom premium SUV-ovi koji bi mogli biti privlačni kupcima rabljenih kojima su nakon tri godine znatno pale cijene, a podaci britanskog osiguravatelja rabljenih trebali bi biti snažno upozorenje kupcima uz preporuku da ako kupuju takve automobile pronađu primjerke koji su bili uzorno održavani i s malo prijeđenih kilometara.
Luksuzni SUV-ovi poput ovih obično su prepuni elektronike i imaju složene i skupe sustave ovjesa, a kad te stvari pođu po zlu, rezultiraju ogromnim računima za popravke, sugeriraju podaci.

image
Lexus RX
Lexus

Na suprotnom kraju spektra, na ljestvici najpouzdanijih pokazao se također SUV - Lexus RX.
Hibridni Japanac dokazuje da nemaju svi šminkerski SUV modeli jako loše podatke pouzdanosti, s tim da od 100 kupaca ovog modela u jamstvu nije imalo ni jednu grešku ili popravak. Nadalje, među najpouzdanije modele spadaju Honda Jazz, te Mitsubishi ASX a slijedi ih proračunski povoljna Dacia Sandero.

image
Dacia Sandero
Dacia

Ocijene pouzdanost marke
Po markama, Honda je najpouzdaniji proizvođač kada je u pitanju ukupna pouzdanost marke, postigavši ​​impresivnih 89,38 od 100 prema Warrantywisea podacima. Japanska je marka kroz desetljeća izgradila reputaciju ultra pouzdanog proizvođača s cijenom prosječnog popravka od 538,59 funti, dok Lexus zauzima drugo mjesto, dijelom zahvaljujući RX-u i kompaktnom CT-u. Toyota i Suzuki zauzimaju treće i četvrto mjesto, dok iznenađenje Dacia drži čvrsto peto mjesto.

image
Honda Jazz
Honda

Lawrence Whittaker iz Warrantywisea je rekao: "možemo se pohvaliti jednim od najvećih uzoraka podataka kada je u pitanju točna slika pouzdanih - i ne toliko pouzdanih - rabljenih automobila koji su trenutno na tržištu. Primjetan je porast broja kupaca koji se okreću rabljenim automobilima gdje mogu dobiti model visoke klase za manje novca.
Međutim, bilo kakva ušteda kod nabavne cijene može se odmah istopiti ako takav rabljeni doživi kvar izvan jamstva proizvođača, a naš Indeks pouzdanosti nastavlja pružati precizne, mjerljive podatke o najboljim i najslabijim rabljenim automobilima na tržištu."

image
Tablica 1
Warrantywise

Na drugom kraju tabele, najmanje pouzdane marke automobila dominiraju luksuzni proizvođači i proširena jamstva za njihove modele vrlo su popularne jer vlasnicima omogućavaju izbjegavanje ogromnih računa za popravke kad nešto pođe po zlu.

image
Tablica 2
Warrantywise

Najpouzdaniji modeli
1. Lexus RX
2. Honda Jazz
3. Mitsubishi ASX
4. Dacia Sandero
5. Mazda 2
6. Volkswagen UP!
7. Nissan LEAF
8. Lexus CT
9. Ford Ecosport
10. Suzuki Alto

Najmanje pouzdani modeli
1. Bentley Continental GT
2. Audi A7
3. BMW X6
4. Porsche Cayenne
5. Chevrolet Captiva
6. Land Rover Range Rover Sport
7. Jaguar XJ
8. Audi Q7
9. Mazda CX5
10. Land Rover Range Rover
Izvor: Warrantywise Reliability Index
Svi podaci bazirani su na uzorku od najmanje 100 vozila po marci i modelu i prema popravcima od 01/01/2018 do 30/04/2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:05