jeste li znali?

Činjenica ili izmišljotina: Može li se točiti gorivo u automobil dok motor radi?

Iako to nije nužno loše za vaš automobil, mogla bi se aktivirati ona neugodna "Check Engine" lampica

Točenje goriva (ilustracija)

 Profimedia

Tijekom iznimno vrućeg ili hladnog dana možda ste razmišljali o točenju goriva s upaljenim motorom kako biste zadržali temperaturu u automobilu. Pa, ostavljanje automobila da radi dok to činite možda i nije najsigurnija ideja.

Postoji li opasnost od požara?

Možete li točiti gorivo dok vam motor radi? Da. Ali biste li trebali? Vjerojatno ne. Iako postoji minimalna vjerojatnost izbijanja požara, ostavljanje motora upaljenog povećava mogućnost da se pare plina zapale ako dođu u dodir sa statičkim elektricitetom. "Najsigurnije je ugasiti svoje vozilo kako biste izbjegli požar", kažu stručnjaci.

image

Požar na benzinskoj postaji

YouTube Screenshot

Rizik od požara je u tome što gore pare, a ne tekućina. To bi moglo dovesti do eksplozije. Prije nego što natočite gorivo, ugasite automobil, i isključite sve uređaje koje možda punite. Možete ih ponovno uključiti kada se vratite na cestu.

Hoće li to oštetiti auto?

To je malo vjerojatno. Opasnost od izazivanja požara veća je od moguće štete na vozilu. Međutim, samo zato što ne oštećuje vozilo ne znači da neće uzrokovati probleme.

image

‘Check engine‘ lampica (ilustracija)

Profimedia

"Iako to nije nužno loše za vaš automobil, mogla bi se aktivirati ona neugodna "Check Engine" lampica, kaže Jonathan Ganther, operativni direktor i osnivač američke tvrtke Brakes To Go, mobilnih servisnih radionica. “Automobili su dizajnirani za otkrivanje čak i najmanjeg istjecanja benzinskih para iz spremnika goriva, vodova za gorivo i motora. Kada gurnete mlaznicu da biste napunili, otvarate spremnik koji je inače zabrtvljen, a to omogućuje isparavanje benzina".

Druge sigurnosne mjere koje treba uzeti u obzir tijekom točenja goriva

image

Korištenje mobitela prilikom točenja goriva (ilustracija)

Profimedia

Osim gašenja motora vozila, postoje i druge sigurnosne mjere koje možete poduzeti dok točite gorivo. Nikada ne biste trebali pušiti dok točite gorivo, kao ni da telefonirate. "Korištenje mobilnog uređaja može stvoriti statički elektricitet", kaže Fix. "Ostavite mobitel u autu". U nastavku pročitajte kojih 10 stvari nikada ne biste trebali raditi kad točite gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:38