SAVJETNIK AUTO KLUBA

Djeci to nije omiljeno, no ovako postavljena dječja auto sjedalica najbolje štiti od ozljeda

Prisustvovali smo Plus crash testu dječje sjedalice BeSafe Stretch u Švedskom institutu za istraživanje cestovnog prometa VTI

Crash test BeSafe autosjedalice

 BeSafe

Ako u nečemu ne bi trebalo štedjeti ili pristajati na kompromise tada je to sigurnost djece u automobilu. Odnosi se to na izbor roditelja za što sigurnijom i kvalitetnijom autosjedalicom dakako, međutim još i više, kako su već dosad pokazala brojna istraživanja i razni testovi - najvažnijim se pokazuje položaj sjedenja djeteta u sjedalici.

Pritom se i iznimno učinkovitim pokazao tzv. skandinavski način sjedenja djeteta - obrnuto od smjera vožnje zbog brojnih prednosti i učinkovitosti zaštite malenog bića, kod najčešćih - frontalnog i bočnog sudara.

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

Dobili smo priliku prisustvovati švedskom Plus crash testu nove dječje sjedalice Stretch norveškog proizvođač sjedalica BeSafe u Švedskom nacionalnom institutu za istraživanje cestovnog prometa VTI u Linköpingu. Nova BeSafe Stretch je inovativna autosjedalica, najsigurnija sjedalica marke do sada i to za djecu od 6 mjeseci (61 cm) do 7 godina (125 cm).

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

Postavlja se isključivo u smjeru suprotnom od smjera vožnje, a prikladna je za djecu težine do 36 kilograma. Spomenuti Plus Test je najstrože testiranje dječjih autosjedalica u svijetu, a usredotočuje se na opterećenje na vratu, ima puno nižu granicu za maksimalno opterećenje na vratu od ostalih testova autosjedalica, te ima vrlo kratak i nagao put zaustavljanja, radi čega je energija sudara veća od drugih testova.

Provodi se pri brzini od 56 km/h, koriste se testne lutke skupine Q3 i Q6, a mi smo imali priliku vidjeti testiranje BeSafe Stretch autosjedalice s testnom lutkom Q6 koja teži 22 kg.

Nakon Plus testa stigli su i rezultati koji mjere opterećenje na vrat djeteta u frontalnom udaru i pokazali su kako su svi aspekti koji su mjereni iznimno povoljni, te da je lutka koja je "glumila" dijete test prošla unutar očekivanih parametara koji prema VTI institutu i njihovom Plus testu još jednom pokazuju kako su kod djeteta u tako postavljenoj autosjedalici, vrat i kralježnica ostali u jednoj ravnini, a naslon autosjedalice pritom je apsorbirao sile sudara.

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

Nadalje, glava djeteta zadržala se unutar autosjedalice, a školjka autosjedalice može bolje zaštiti dijete od udara razbijenih dijelova vozila ili drugih predmeta koji prilikom sudara ulaze u automobil.

Da ne bismo nagađali koje sile su djelovale na vrat lutke, dobili smo na uvid graf s rezultatima opterećenja na vrat koji je pokazao da je BeSafe Stretch sjedalica položila Plus test i to s izvrsnim rezultatom sigurnosti.

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

Veliko iskustvo stoji iza ovog testa u VTI-ju, a Šveđani su, podsjetimo, testirali autosjedalice prije svih drugih i od početka su mjerili opterećenje na vrat. Prva autosjedalica za sjedenje u smjeru suprotnom od smjera vožnje uvedena je u Švedskoj 1967. godine, a ta je priča danas aktualnija nego ikad.

Činjenice

Posljednice mogu biti kobne: prilikom sudara sa standardnim sjedenjem nagli pomak glave prema naprijed izlaže djetetov osjetljiv vrat (posebice

leđnu moždinu) opterećenju

U autosjedalici postavljenoj unatrag, suprotno od smjera vožnje, sila frontalnog udarca raspoređuje se na čitava leđa i glavu djeteta

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

Nova sjedalica Be Safe Stretch

Nova BeSafe Stretch autosjedalica dolazi s brojnim prednostima, a jedna od njih svima najbitnija - maksimalna sigurnost. Roditelji su kao glavni problem autosjedalica u suprotnom smjeru naveli to da ih djeca zbog svoje težine prerastu prije nego što dosegnu 125 cm. S time na umu, BeSafe je uložio sav trud u stvaranje sjedalice koja će imati izvanredne performanse na testovima sudara čak i za djecu do 7 godina. Stoga se bacio na osmišljavanje sjedalice koja će podnijeti težinu do 36 kg, a u isto vrijeme starijoj djeci pružiti dovoljno prostora za noge. Nijedan drugi proizvođač autosjedalica to dosad nije uspio.

Sjedalica Stretch "raste" s djetetom sve do 125 cm i nevjerojatnih 36 kg, te pruža dovoljno prostora za noge s mogućnošću produljenja sve do 26 cm.

Sjedalica se postavlja pomoću auto pojasa, što omogućava postavljanje na bilo koje sjedalo u automobilu. Čak i na suvozačevo i srednje sjedalo straga

BeSafe Stretch je jedna od najjednostavnijih sjedalica za postavljanje, a školjka sjedalice je nevjerojatno čvrsta te djetetu kod sudara osigurava stabilnost

image

Crash test BeSafe autosjedalice

BeSafe

U Skandinaviji roditelji već desetke godina zahtjevaju da autosjedalice koje koriste za svoju djecu imaju položen dobrovoljni Plus test koji mjeri opterećenje na vrat djeteta u forntalnom udaru. Taj test provodi se u VTI-u, Švedskom nacionalnom institutu za istraživanje cestovnog prometa i zato smo bili oduševljeni prilikom da iz prve ruke saznamo o čemu se radi.

Savjeti za vožnju u suprotnom smjeru

Postoji nekoliko mitova o vožnji djece u suprotnom smjeru. Želimo podijeliti savjete kako bi

vožnja u smjeru suprotnom od smjera vožnje bila udobna i sigurna za vas i vaše dijete.

1. Koristite ogledalo kako biste pratili svoje dijete na stražnjem sjedalu. Tako izbjegavate okretanje glave tijekom vožnje.

2. Djeca zapravo imaju bolji pogled prema van kada su okrenuta u suprotnom smjeru jer objekti vani ne prolaze tako brzo kao u vožnji u smjeru vožnje. Samo pazite da im ne blokirate pogled prtljagom itd.

3. Prilagodite prostor za noge dok vaše dijete raste kako se ne bi žalilo na nedostatak prostora za noge.

4. Instalirajte Stretch na suvozačevo sjedalo kako bi vaše dijete bilo bliže tijekom prvih godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28