SAVJETNIK AUTO KLUBA

Iznenadile su vas vrućine: S ovim trikom ćete najbolje rashladiti auto i iskoristiti klima uređaj

Kako najbolje ohladiti auto, iskoristiti klima uređaj i pritom uštedjeti gorivo te biti siguran da vas klima neće iznevjeriti

Klima u autu

 Profimedia

Posljednjih dana bilježimo rekordno visoke temperature za travanj, a živa u termometru se u nekim dijelovima Hrvatske opasno približila granici od 30 stupnjeva u hladu. U automobilima je, naravno, osjetno toplije te se auto parkiran na suncu ovih dana lako može zagrijati i do 50 °C. To je mnoge natjeralo da klima uređaj počnu koristiti ranije nego što su planirali. No nakon zimske pauze klima uređaj je posebno osjetljiv. U nastavku vam zato donosimo niz savjeta kako najbolje ohladiti auto, iskoristiti sav potencijal klima uređaja i pritom uštedjeti gorivo te biti siguran da vas klima neće iznevjeriti kada je najpotrebnije.

image

Klima u autu

Profimedia

1. Izbacite vrući zrak iz auta prije ulaska

Prije nego što uđete u automobil, spustite stražnja stakla i suvozačevo staklo te nekoliko puta naglo otvorite i zatvorite vozačeva vrata. Tako ćete jednostavno izbaciti dosta vrućeg zraka iz auta i prije nego što sjednete u njega.

image

Klima u automobilu

Profimedia

2. Izbacite još vrućeg zraka tijekom vožnje

Uključivanje klime prije nego što ste malo ohladili unutrašnjost auta je samo gubitak vremena i goriva. Držite sve prozore otvorene pola minute kako biste izbacili ostatak vrućeg zraka iz kabine. Nemojte otvarati samo prednje prozore jer će to stlačiti vrući zrak straga i ohladiti samo prednji dio auta. Čim zatvorite prozore vrući zrak iz stražnjeg dijela kabine ponovo će se proširiti cijelim autom, te ćete tako učiniti samo pola posla. Sve će biti brže ako automobil ima i krovni otvor.

image

Klima u autu

Profimedia

3. Isprva nemojte koristiti recirkulaciju zraka

Temperatura u vozilu obično je mnogo viša od vanjske. Zbog toga isprva nemojte koristiti recirkulaciju zraka jer će klima povlačiti zrak iz putničke kabine, koji je topliji od vanjskog zraka i bit će potrebno duže da se on ohladi. Brže će se ohladiti zrak koji klima uzima izvana.

image

Klima u autu

Profimedia

4. Kada se unutrašnjost ohladi prijeđite na recirkulaciju

Kada se unutrašnjost ohladi na temperaturu koja je manje od vanjske pokrenite recirkulaciju zraka. To sprječava uvlačenje vrućeg zraka izvana u kabinu, omogućujući sustavu da lakše održava željenu temperaturu. Na taj način auto će trošiti manje goriva, a klima se neće toliko naprezati.

image

Auto parkiran u hladu

Profimedia

5. Strateški se parkirajte

Kad god je to moguće, parkirajte automobil u zasjenjenim mjestima. Ako to nije moguće auto barem zaštitite sjenilom ispod vjetrobrana. To pomaže spriječiti prekomjerno nakupljanje topline unutar automobila, smanjujući vrijeme i energiju potrebnu za njegovo hlađenje.

image

Klima u autu

Profimedia

6. Ne pretjerujte s niskim temperaturama

Ako imate automatsku klimu postavite temperaturu na ugodnu razinu, recimo 22 °C, a ne na najnižu postavku. Pretjerano hlađenje zraka može opteretiti klimatizacijski sustav i povećava potrošnju goriva.

image

Klima u autu

Profimedia

7. Održavajte svoj klimatizacijski sustav

Redovito održavajte klimatizacijski sustav vašeg automobila čišćenjem ili zamjenom filtra zraka u kabini prema preporuci proizvođača. Začepljen filter može smanjiti protok zraka i učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 13:54