SAVJETNIK AUTO KLUBA

Ogromna financijska ušteda: Jesu li rabljene gume pametna kupovina?

Iako proizvođači guma priznaju reklamaciju do pet godina na tvorničke greške, loše održavanje se nažalost ne ubraja u tu garanciju

Gume ilustracija

 Profimedia

Rabljene gume su posljednjih godina sve popularnija opcija za brojne vozače. Iako nerijetko predstavljaju veliki rizik, vozači ih kupuju silom prilika jer na taj način pokušavaju uštedjeti veliki iznos.

No jedno je jasno, rabljene gume ne mogu biti kao nove.

Premda privlače diskontnim cijenama, rabljene gume u pravilu treba zaobilaziti u širokom luku.

To je dio automobila koji je u direktnom kontaktu s podlogom i izravno utječe na sposobnost vozača da zakoči, skrene ili ubrza.

Ako ste već odlučili kupiti polovne gume, kupujte ih isključivo od provjerenog prodavatelja, najbolje poznanika, kod kojih znate kako i koliko su se koristile. Dakle, ako vaš susjed ili poznanik želi zamijeniti svoje gume novima, a stare su malo ili minimalno potrošene, to je dobra prilika za kupnju.

Prodavače u oglasnicima ili dućanima koji prodaju rabljene gume na veliko najbolje je zaobići jer ih nitko ne kontrolira, a gume se dobavljaju iz raznoraznih izvora s upitnom poviješću.

Dodatan razlog je i činjenica da kupac zapravo nikada ne može znati kako su se gume koristile, u kojim uvjetima i jesu li uopće skladištene ili su stajale negdje na otpadu te imaju li neka prikrivena oštećenja

Gume mogu biti stare samo tri godine, ali ako su puno vožene ili loše skladištene, one će biti znatno lošije od primjerice guma koje su stare sedam godina i dobro su skladištene i pažene. Iako svi proizvođači guma priznaju reklamaciju do pet godina na tvorničke greške, loše održavanja vlasnika guma se nažalost ne ubraja u tu garanciju.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Kako prepoznati lošu rabljenu gumu?

- Staru gumu lako je prepoznati po njenoj ispucanosti. Takvi mali otvori iznimno štete svojstvima gume. No brojni prodavači takvu ispucanost sakrivaju crnilima za gume. Ako vidite gumu koja je time namazana, prvo ju operite da se skine crnilo.

- Iako sama DOT oznaka (podatak o datumu proizvodnje) pokazuje koliko je guma nova, treba uzeti u obzir da ona nije sveto pismo. Naime, starost gume ne utječe na njena svojstva ako je ista dobro skladištena. Tako novija guma često može biti lošija od starije ako se loše brinulo o njoj.

- Ako je guma u nekom trenutku bila probušena, a nemarni vlasnik se vozio na njoj, to je itekako vidljivo po unutrašnjosti gume. U samoj gumi vidjet će se lagano ruljenje i mrvice, a linije kojima je ista prošarana iznutra, imat će tragove od naplataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 15:59