SAVJETNIK AUTO KLUBA

Trebate pomoć pri odabiru zimskih guma? Posebno obratite pozornost na jedan faktor

Označavanje guma uključuje podatke o potrošnji goriva, vanjskoj buci gume i, iznad svega, prianjanju na mokroj podlozi

Zimska guma (ilustracija)

 Profimedia

Provjera guma prije korištenja za sljedeću sezonu trebala bi se sastojati od provjere stupnja istrošenosti gaznog sloja, ali i godine njihove proizvodnje. Ovu brojku možete saznati iz DOT oznake.

Označavanje guma uključuje podatke o potrošnji goriva, vanjskoj buci gume i, iznad svega, prianjanju na mokroj podlozi. Otpor kotrljanja utječe na potrošnju goriva. Za osobna vozila gume utječu na približno 20% ukupne potrošnje, za teretna vozila i do 35%. Ocjena navedenih guma kreće se od A do E, gdje A označava najbolju ocjenu, a E, s druge strane, najlošiju ocjenu.

image

Zimska guma (ilustracija)

Profimedia

Oznaka gume također sadrži podatke o njihovoj vanjskoj buci, koja je navedena u decibelima (dB). Ovi podaci dakle ne pokazuju koliko će buke vozač čuti tijekom vožnje, no kod bučnijih tipova određena količina se prenosi i u kabinu. Ovaj se aspekt također ocjenjuje na ljestvici slovima od A do C. Ova je točka važna i sa stajališta okoliša jer doprinosi njegovom akustičkom segmentu.

image

Zamjena guma (ilustracija)

Damir Skormlj/CROPIX

Prianjanje na mokrom je podatak koji bi trebao biti najvažniji pri odabiru. Osim ponašanja vozila na cesti prekrivenoj vodom ili otopljenim snijegom, ovaj čimbenik također utječe na duljinu puta kočenja i izravno utječe na sigurnost putnika u vozilu, kao i kod ostalih sudionika u prometu.

Omjer cijene i kvalitete također igra važnu ulogu pri kupnji. Možda ne vrijedi pravilo da što je guma skuplja to su njena svojstva bolja. Ponekad čak i jeftinija verzija manje poznatog proizvođača može pružiti bolju uslugu od skupih guma poznatih i etabliranih proizvođača.

image

Zimske gume (ilustracija)

Profimedia

Važno je odabrati svoje favorite prema zadanim parametrima, provjeriti njihove rezultate testiranja i na temelju tih podataka odabrati pobjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2024 22:22