SAVJETNIK AUTO KLUBA

Totalni vodič: Jesu li pouzdane? Evo kada se odlučiti za cjelogodišnje gume, a kada za zimske

Potrebe svakog vozača različite su ovisno o vremenu i uvjetima na cestama s kojima se susreću tijekom godine

Gume ilustracija

 Profimedia

Zima je pred vratima, a mnogi se vozači u Hrvatskoj pitaju: "da kupim cjelogodišnje gume i vozim se cijelu godinu, ili da kupim zimske gume, samo za zimu?" "Trebam li uopće od 15. studenog prema zakonu, ako nemam lance za ljetne gume, postaviti zimske gume? Što ako na svom automobilu već imam cjelogodišnje?".

No, da biste razumjeli koje će vam gume trebati, prvo trebate znati razlike između zimskih i cjelogodišnjih guma. Pritom su i potrebe svakog vozača različite ovisno o vremenu, podneblju gdje vozi te posredno, uvjetima na cestama s kojima se susreću tijekom godine.

image

Gume ilustracija

Profimedia

Zimske gume

Zimske gume lako se mogu prepoznati po simbolu planine i pahulje na bočnoj strani. Obično imaju mnogo proreza u gaznom sloju koji djeluju kao oštri rubovi i smjesu gaznog sloja koja ostaje savitljiva na niskim temperaturama. Zimsko prianjanje dolazi s nekim ustupcima potencijalno kraćeg trošenja gaznoga sloja i određenim kompromisom u upravljanju i prianjanju na očišćenim cestama.

Cjelogodišnje gume

Ove gume predstavljaju kompromis, omogućuju relativno tihu vožnju, dug vijek trajanja i uštedu goriva, pa nije ni čudo zašto su sve popularnije. Cjelogodišnje gume nude i svestrane performanse u svim uvjetima na cesti jer su dizajnirane za rad u različitim uvjetima, uključujući mokre ceste i laganu zimsku vožnju. Nude kombinaciju prednosti ljetnih i zimskih guma. Dakle, za svakog tko ima prosječni automobil i smatra se prosječnim vozačem to je pravo rješenje.

image

Gume ilustracija

Profimedia

Razlika između zimskih i cjelogodišnjih guma

Da li to što su spremne i za ljeto i za zimu znači da gume za sva godišnja doba kombiniraju najbolje mogućnosti ljetnih i zimskih guma? Nažalost, ne. U nastojanju da pruže dobre performanse u mnogim uvjetima, cjelogodišnje gume imaju tendenciju neostvarivanja maksimalnih ljetnih i zimskih performansi.

Što to znači? To znači da gume za sva godišnja doba neće pružiti istu količinu ekstremnog prianjanja i oštrog upravljanja kao ljetna guma. Isto tako, guma za sva godišnja doba nije dizajnirana za ekstremne zimske uvjete vožnje po snijegu i ledu.

Koje gume je onda najbolje koristiti?

Rješenje pitanja guma za sva godišnja doba naspram zimskih ovisit će o tome gdje živite i u kojim uvjetima vozite. Ako svake godine vidite samo nekoliko snježnih naleta, a skliske, zaleđene ceste više su slučajnost nego godišnja muka, cjelogodišnje gume su vjerojatno pravi izbor.

Ali ako vozite u gorskim krajevima i znate da postoje razdoblje kada su zaleđene ili zasniježene ceste problem, postavljanje zimskih guma nije pretjerana mjera opreza - to je bitna sigurnosna mjera koja bi vam mogla spasiti vrijeme, trošak pa čak i život.

Nadalje, kada postavljate zimske gume za zimsku sezonu, uvijek postavite cijeli set. Samo mijenjanje prednjih guma povećava vjerojatnost da će stražnje gume proklizati. Isto tako, samo postavljanje guma za snijeg na stražnje kotače može uzrokovati gubitak trakcije prednjih guma i onemogućiti upravljanje vozilom.

image

Gume ilustracija

Profimedia

Zaključak: cjelogodišnje gume više nisu zanemariv faktor, vozači se za njih odlučuju više razloga, ali prvenstveno zbog činjenice da novije generacije takvih guma imaju sve bolje performanse u različitim uvjetima, ovisno o godišnjem dobu.

Za cjelogodišnje gume vozači se odlučuju i zbog troška: cijena seta zimskih guma nije zanemariva no opet je prihvatljivija od dva seta guma. Tome treba pridodati i trošak izmjene, a neki od vozača primorani su plaćati i skladištenje.

Savjet za kraj: nema sumnje da cjelogodišnje gume donose komoditet i uštedu. Ali po pitanju performansi zahtijevaju određeno odricanje prihvatljivo uglavnom za vlasnike manjih automobila srednjih performansi koji godišnje prelaze manje kilometara i ne hvataju se u koštac s mogućim ledom i obilnim snijegom na cesti.

image

Gume, jesen, ilustracija

Profimedia

Ukratko

  • Zimske gume nude bolje performanse na snijegu i ledu: Zimske gume bolja su opcija u područjima sa snijegom i ledom.
  • Gume za sva godišnja doba najbolje odgovaraju područjima bez značajne razlike između ljeta i zime; područjima gdje postoji mala ili nikakva razlika između ljeta i zime
  • Gume za sva godišnja doba dobre su za korištenje tijekom cijele godine, ali počinju se brže trošiti kada su izložene ekstremnim uvjetima.
  • Zimske gume imaju posebnu gumenu smjesu gaznog sloja koja je dizajnirana da ostane fleksibilna na nižim temperaturama, što omogućuje bolju trakciju tako da se možete zaustaviti do 40 posto ranije od guma za sva godišnja doba.
  • Zimske gume zapravo imaju bolju trakciju na -10°C nego gume za sva godišnja doba na +4°C.
  • Zimske gume također imaju veću dubinu gaznog sloja i različite uzorke koji su dizajnirani da vam pomognu u vožnji kroz snijeg i bljuzgavicu.

Na koliko bara je ispravno napumpati gume za sigurnu zimsku vožnju?

Vodič za kupnju zimskih guma

Veliki test zimskih guma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:07