video test

Planirate kupiti cjelogodišnje gume, a ne znate koje? Test pokazao koje marke imaju najbolje modele

Michelinov CrossClimate 2 ima konkurenciju: gumama Pirellija i Continentala vodeća poziciju kod guma za sva godišnja doba

Testiranje guma

 Youtube screenshot

Među vozačima odabir prave gume za sva godišnja doba nikada nije bio važniji, a cjelogodišnje su gume sve bolje i posredno, sve popularnije. Michelinov model CrossClimate 2 godinama je bio neprikosnoveni lider na tržištu, no čini se da su Pirelli i Continental odlučni preuzeti primat.

Gume predstavljaju ključni kontakt između vozila i podloge, pri čemu razlike u kvaliteti mogu imati znatne posljedice. U najnovijoj analizi, stručnjak Jonathan Benson kroz video serijal istražuje kako se sedam vodećih modela guma za sva godišnja doba snalaze u različitim uvjetima - od snijega i leda do mokrih i suhih cesta.

image

Testiranje guma

Youtube screenshot

Situacija na tržištu je kompleksna. Dok je Michelinov CrossClimate 2 već neko vrijeme sinonim za izvrsnost, posebice na snježnim površinama, noviji modeli poput Pirelli Cinturato All Season SF3, Continental AllSeasonContact 2, i Bridgestone Turanza All Season 6 nude usporedive performanse sličnih karakteristika gaznog sloja. Yokohama BluEarth 4S AW21 također se ističe svojim usmjerenim dizajnom, dok Dunlop bira drugačiji pristup sa svojim asimetričnim modelom Sport All Season.

Među testiranim modelima našla se i pristupačnija opcija, Fronway Fronwing AS, što je pružilo uvid u mogućnosti uštede bez kompromitiranja sigurnosti i performansi. Rezultati, međutim, nisu išli u prilog jeftinijoj opciji, posebice u kritičnim uvjetima na mokrim cestama.

Otkrića su bila očekivano raznolika. Dok su vodeće marke pokazale solidne rezultate, neke su se istaknule više od drugih. Yokohama je zauzela niže pozicije, a Dunlop se pokazao slabijim na snijegu i ledu. Zanimljivo, jeftinija guma Fronway pokazala je dobre performanse na snijegu, što ukazuje na to da je možda bolje prilagođena zimskim uvjetima.

Najveće iznenađenje testa bilo je deklasiranje Michelinovog CrossClimate 2, koji je izgubio vodeću poziciju u korist Continentalovog AllSeasonContact 2. Ovaj model se istaknuo boljim rezultatima na mokrim i suhim podlogama, dok je Michelin, iako odličan na snijegu, pokazao slabosti u drugim aspektima. Također, i Pirelli i Bridgestone su pokazali bolje performanse, čime je Michelin spušten na četvrto mjesto.

Detaljan pregled testiranja, koji je objavljen na Tire Reviews, nudi uvid u sve aspekte evaluacije, uključujući buku i trošenje guma. S obzirom na razvoj novog Michelinovog modela CrossClimate 3, tržište i dalje nestrpljivo iščekuje sljedeće poglavlje u evoluciji guma za sva godišnja doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 00:21