SAVJETNIK AUTO KLUBA

Ptica vam je ‘uneredila‘ automobil? Nemojte čekati, evo zašto biste ga trebali hitno oprati

Što dulje izmet ostaje, to ga je teže ukloniti. Rezultat su ožiljci ili udubljenja na prozirnom sloju laka

Ptičji izmet na autu

 Profimedia

Iako izgleda prilično neugodno, mnogi vozači se ne obaziru na ptičji izmet na automobilima jer ne misle da može biti opasan. Stoga se neki danima, a drugi i tjednima voze s tragovima ptičjeg izmeta na laku prije nego što operu auto.

No da ti vozači znaju kako ogranaka kiselina koja se nalazi u ptičjem izmetu reagira s automobilskim lakom ne bi nimalo oklijevali već odmah uklonili izmet s automobila.

image

Ptičji izmet na autu

Simon Annable/Alamy/Alamy/Profimedia

Ptice (i gmazovi) izlučuju amonijak i urin iz krvotoka u obliku kristala mokraćne kiseline. To je zapravo ono bijelo u ptičjem izmetu. Ovaj amonijev hidroksid, kada je izložen alkalnom metalu, odmah počinje izjedati boju, što je kemijski proces koji se ubrzava izlaganjem visokim temperaturama i kada je izložen vlazi poput rose, kiše ili vlage. Šteta sporije nastaje na niskim temperaturama manjim od 5 °C, ali ako vaše vozilo stoji vani na vrućem ljetnom suncu, šteta će brže nastati i biti gora.

image

Ptičji izmet na autu

blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Svatko tko je ikada prao automobil s ptičjim izmetom na njemu primijetio je koliko ga je teško isprati. Zagrijan suncem, uretanski prozirni premaz na autu se omekšava i širi te tako očvršćava ptičji izmet na površini laka dok izmet prodire u matricu boje. Što dulje izmet ostaje, to ga je teže ukloniti. Rezultat su ožiljci ili udubljenja na prozirnom sloju koje nazivamo urezima.

image

Izmet ptica

Profimedia

Guljenje površinskog sloja laka najčešća posljedica uzrokovana ovom degradacijom, ali također je moguća promjena boje automobila, mjehurići i "oticanje" boje oko zahvaćenog područja. Voskovi i brtvila nisu otporni na kiseline pa pružaju samo kratkotrajnu zaštitu, ali djeluju poput svojevrsnog kratkotrajnog zaštitnog sloja između mokraćne kiseline i boje automobila. Ipak i u tom slučaju biste trebali što prije isprati ptičji izmet.

image

Pranje auta

Szymon Bartosz/Alamy/Alamy/Profimedia

Praonica je najbolja opcija. Izbjegavajte korištenje spreja za brzo čišćenje za uklanjanje ptičjeg izmeta jer oni sadrže polimere ili vosak koji zadržavaju kiselinu, umjesto da je uklanjaju. Nemojte koristiti običnu vodu. Mokraćna kiselina je gotovo 100 posto netopljiva u vodi. Nikada nemojte ribati osušeni izmet.Ptice koriste za probavu hrane, a to su najčešće dijelovi kostiju njihovog plijena, pijesak pa čak i sitan šljunak koji bi ribanjem mogao oštetiti lak auta.

image

Pranje auta

Olga Korica/Alamy/Alamy/Profimedia

Možete koristiti sredstvo za uklanjanje insekata koje je napravljeno za borbu protiv kiselog nereda na autu. Ako je primjenom tog sredstva izmet dovoljno omekšao, dovoljan je ručnik od mikrovlakana.

Na kraju valja napomenuti da voskovi slabo štite od ptičjeg izmeta, ali održavaju površinu hidrofobnom, što sprječava jako lijepljenje izmeta za lak i kasnije olakšava njihovo uklanjanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:23