DOBRO JE ZNATI

Stručnjak odgovorio koje je najbolje vrijeme za kupnju rabljenog auta: ‘Tada se vide sve mane‘

Jednostavnije je procijeniti stvarnu kvalitetu automobila tijekom najzahtjevnije sezone u godini kad na površinu izlaze problemi

Polovni automobili

 Željko Puhovski/CROPIX

Prilikom kupnje, ali i prodaje rabljenih automobila, trebali biste znati da postoje bolja i lošija vremena za to. Stručnjak za automobilsku industriju Matas Buzelis iz Car Verticala otkrio je najbolje trenutke za 'lov' na automobile. Tijekom svojih godina u industriji, Matas je proveo dosta vremena i na kupovnom i na prodajnom dijelu tržišta. Ovo biste trebali znati prije nego što krenete na svoje putovanje...

image

Rabljeni automobili

Profimedia

Zima je najbolje vrijeme za kupnju rabljenog automobila

Većina kupaca ima neka pravila kada ide pogledati neki polovnjak. Primjerice, iskusniji vozači izbjegavaju kupnju automobila u mraku. Većina kupaca će vam također reći da je kupnja automobila s više od 300.000 kilometara na satu loša ideja. Nismo sigurni je li to uvijek dobar prijedlog, ali biste svom arsenalu trebali dodati još jedan savjet: počnite tražiti automobile tijekom zime.

image

Kupnja rabljenog automobila

Ivan Lacković

'Snijeg i niske temperature ističu sve probleme vozila na tržištu. Sezona također čini proces kupnje automobila općenito manje privlačnim. Kao takav, zimi je teško naći kupca, ali je najbolje vrijeme za kupnju. Jednostavno rečeno, smanjen interes kupaca smanjuje cijene', otkriva Matas Buzelis.

Nadalje, jednostavnije je procijeniti stvarnu kvalitetu automobila tijekom najzahtjevnije sezone u godini. Zima na površinu izvlači probleme sa starterom, akumulatorom ili kočionim sustavom. 'Većina prodavača mogla bi tvrditi da zima utječe na sve automobile, čak i na nove, ali to nije u potpunosti točno. Proljeće, ljeto, jesen, zima - automobil u dobrom stanju trebao bi raditi savršeno u svim godišnjim dobima i na svim temperaturama', kaže Buzelis.

image

Dim iz auspuha

Profimedia

Svaki nedostatak na koji naiđete daje vam pregovaračku moć. Naravno, ovo je važno samo ako nemate ništa protiv kupnje automobila s greškama, poput neispravnog klima uređaja. Istina je i da određene vrste automobila ne gube toliku potražnju po hladnom vremenu. Evo na što pripaziti prilikom kupnje polovnog automobila.

Kada je najbolje vrijeme za prodaju rabljenog automobila? Ovisi o automobilu...

Ako je zima idealno vrijeme za nabavu rabljenog automobila, teže je odrediti optimalno vrijeme kada je najbolje vrijeme za prodaju rabljenog automobila. Po Buzelisovu mišljenju, 'različiti događaji, praznici i godišnja doba igraju ključnu ulogu u pronalaženju optimalnog vremena za kupnju ili prodaju, ovisno o vrsti automobila koji imate'.

image

Kupnja rabljenog automobila

carVertical

Kabrioleti su, primjerice, skuplji u proljeće i ljeto jer pojedinci žele uživati u lijepom ljetnom povjetarcu u kosi. Kako temperatura raste, raste i potražnja za klasicima i sportskim automobilima, kao i cijene. Relativno govoreći, SUV-ovi zadržavaju svoju privlačnost u jesenskoj kišici i niskim zimskim temperaturama, jer se bolje nose s nepovoljnim vremenskim uvjetima. Isto vrijedi i za bilo koje vozilo 4x4, koje se bolje snalazi na skliskim cestama.

image

Prosječna starost pretraživanih automobila na carVerticalu po europskim državama

carVertical

Prema Buzelisu, 'Tržište rabljenih automobila općenito bilježi najviše aktivnosti u ožujku ili rujnu. Promjena godišnjih doba uvijek donosi želju za promjenom – jednako vrijedi za automobile kao i za karijere i navike. Moje je iskustvo da je prodaja najbolja u ovo vrijeme, jer ulazite na tržište koje je već gladno, ali još nije prezasićeno'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2023 17:51