NIJE JEFTINO

Video: Koliko košta održavanje super sportskog klasika Mercedesa SLR McLarena? Cifre su nebeske!

Popis servisnih troškova veoma je dugačak, ali ono što izaziva ‘pad vilice‘ nije dužina popisa, već svote napisane na njemu
Mercedes SLR McLaren
 YouTube Screenshot/Hoovies Garage

Mercedes SLR McLaren, kao i većina superautomobila iz 2000-ih, pokazao je ogroman pad vrijednosti. Paris Hilton, poznata manekenka, glumica i nasljednica Hilton hotelskog lanca, novog SLR-a 2006. godine je platila 463.000 američkih dolara, a nedavno je taj automobil na aukciji dosegao cijenu od 'samo' 180.000 dolara. Prema tome, SLR je svake godine izgubio oko 18.000 dolara od svoje prvotne vrijednosti.

image
Paris Hilton u svojem Mercedes SLR McLarenu
YouTube Screenshot/Hoovies Garage

S druge strane, ili bolje rečeno s iste, održavanje SLR McLarena također je svojevrsna financijska katastrofa. YouTube kanal Hoovies Garage provjerio je kod vlasnika bivšeg McLarena Paris Hilton, koji je to saznao na teži način, nakon što ga je poslao u certificiranu Mercedesovu servisnu radionicu radi jednostavne zamjene ulja pa saznao da je V8 stroju potrebna ozbiljna 'ljubav'.

image
Trenutak kada je vlasnik saznao cijenu troškova
YouTube Screenshot/Hoovies Garage

Popis kojeg je dobio nazad veoma je dugačak, ali ono što izaziva 'pad vilice' nije dužina popisa, već svote napisane na njemu. Primjerice, nova servo-pumpa košta 2220 dolara, nosač upravljača 6270 dolara i jedan originalni Mercedesov alu naplatak u stilu turbine čak 1899 američkih dolara.

image
Mercedes SLR McLaren
YouTube Screenshot/Hoovies Garage

Ima toga još, novi nosači vrata koštaju 2500 dolara po komadu, novi senzori za nadzor tlaka u gumama stoje 1700 dolara, i kanali za hlađenje kočionih čeljusti 1250 dolara. Zatim su tu sitni predmeti, poput brisača koji koštaju 105 dolara, mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla 500 dolara, spremnik za gumu 215 dolara... Osim toga, popis uključuje i dodatne zamjene komponenata koje se istroše vremenom, poput vijaka kotača ili čepa za spremnik goriva.

image
Mercedes SLR McLaren
YouTube Screenshot/Hoovies Garage

Kad se sve zbroji, servis ovog specifičnog SLR-a, koji na satu ima malo manje od 33.800 kilometara, dosegao je nebesku cifru od 34.565 dolara (uključujući porez). Ovo je još niska svota za SLR, čija izmjena kočionih diskova košta 20.000 dolara, a kočione pločice 3000. A kako bismo dobili širu sliku, potpuno nova limuzina A-klase u SAD-u košta oko 1000 dolara manje. No opet, što je drugo za očekivati kada posjedujete relativno rijedak superautomobil – nešto više od 2100 primjeraka je proizvedeno kod kuće u Wokingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:26