NAJVEĆI PROBLEMI

Vitalni dijelovi automobila: Ovo je pet najčešćih razloga pada na tehničkom pregledu

Čak i ako vam uskoro ne predstoji tehnički pregled, svakako obratite pažnju na ključne dijelove

Tehnički pregled (ilustracija)

 CROPIX

Ljetni mjeseci, poznato je, razdoblje su u kojemu vozači prevaljuju najviše kilometara tijekom godine. Sezona je to godišnjih odmora, a tada se i oni inače neskloni maratonskim vožnjama odlučuju na dalja putovanja.

Upravo zato baš tada često dolazi do “zamora materijala”.

Stoga, čak i ako vam uskoro ne predstoji odlazak na tehnički pregled, potrebno je obratiti pažnju na vitalne dijelove automobila.

Pet vitalnih dijelova na koje vozači trebaju najviše pripaziti:

5) Ovjes, gume, kotači

Slabo održavane ceste i česti prelasci preko visokih uspornika loše utječu na stanje ovjesa. Prije dolaska zime dobro je stoga provjeriti geometriju kotača, ali i stanje amortizera. Dublja ulegnuća, tragovi hrđe na klipnjači ili oštećenja gumenih ležajeva signal su za zamjenu.

image

Tehnički pregled (ilustracija)

CROPIX

Zbog trenja s podlogom dolazi do prirodnog trošenja materijala, odnosno istrošenosti gume, što uzrokuje produženi zaustavni put tijekom kočenja. Prema zakonu ljetna guma u zimskom razdoblju mora imati najmanju dubinu profila od 4 mm, no bolji potez je koristiti kvalitetne zimske gume.

4) Motor

Najčešće nepravilnosti vezane uz motor uključuju probleme s emisijom ispušnih plinova, neispravnost sustava dovoda goriva, propuštanje ulja i rashladne tekućine, Redovito održavanje poput zamjene ulja i filtera ključni su za zdrav život vašeg motora.

image

Tehnički pregled (ilustracija)

CROPIX

3) Karoserija

Oštećenja ili korozija na karoseriji mogu oslabiti strukturu automobila te ugroziti sigurnost putnika prilikom eventualnog sudara.

image

Tehnički pregled (ilustracija)

CROPIX

Nažalost, gledajući generalno, zaštita podvozja od štetnog djelovanja vanjskih utjecaja koji mogu rezultirati pojavom korozije i drugim oštećenjima u većini se slučajeva ne obavlja preventivno, nego tek nakon što je šteta već učinjena, pokazuje praksa.

2) Kočnice

Vlagu, sol i prašinu teško je izbjeći na cestama, a sve to loše utječe na kočnice. Da bi se sanirao nedovoljan rad parkirne kočnice često je potrebno tek očistiti stražnje bubnjeve.

image

Tehnički pregled (ilustracija)

CROPIX

Dolaskom zime i bljuzge situacija se inače samo pogoršava, kao i u slučaju korozije na diskovima.

1) Svjetla

Današnji plastični farovi mehanički se oštećuju pri susretu s kamenčićima i prljavštinom koje dižu automobili s ceste i s vremenom postaju hrapavi i puni rupica.

image

Tehnički pregled (ilustracija)

CROPIX

Hrapava površina nepravilno raspršuje svjetlo, a prljavština poput filtra prigušuje svjetlo i do 80 posto. Rješenje? Poliranje…

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:38