izaziva znatiželju

Zgodna inovacija: Znate li čemu služi čudna žuta velika plastika na auto staklima?

Ovaj vrlo poseban "uređaj" za sigurnost u prometu obećava revolucionarne promjene

Barnacle uređaj

 Barnacle

Iz Sjedinjenih Američkih Država stiže inovacija koja privlači pažnju vozača svojim izgledom, jednostavnošću i iznimnom funkcionalnošću. Nazvan Barnacle, inovativni uređaj je robustan i dizajniran s ciljem postavljanja na staklo od strane komunalnog redara za onemogućavanje vožnje prije plaćanja kazne za parkiranje, ali i za sprječavanje krađe automobila.

Postavlja se na vjetrobransko staklo i kada se aktiviraju vakuumske čašice, čvrsto prianjaj uz staklo, čime se sprječava uklanjanje.

image

Barnacle uređaj

Barnacle

Osnovna funkcija Barnaclea je ograničiti vidljivost vozaču, sprječavajući ga da sjedne za volan i vozi. Kao sustav za zaštitu od krađe, uklanja se jedino s pomoću numeričkog koda koji posjeduje samo vozač, omogućujući mu da ga postavi kada ostavlja automobil parkiran na ulici, a zatim ga bez problema ukloni pri povratku.

Iako nije dostupan kod nas, postoji mogućnost da će uskoro biti dostupan na tržištima Europe i postati uobičajen prizor na ulicama.

image

Barnacle uređaj

Barnacle

U usporedbi s tradicionalnim stezaljkama za kotače koje koriste kontrolori pogrešnog parkiranja u nekim zemljama, Barnacle je laganiji i sklopiv, čime se izbjegavaju moguća oštećenja na kotačima vozila. Nova tehnologija poput vakuumske čašice iz Kini također mijenja način na koji se njihove vlasti bore s nepropisno parkiranim vozilima i neplaćenim kaznama.

Barnacle je samo jedan od primjera novih sigurnosnih tehnologija koje mijenjaju način na koji razmišljamo o parkiranju i krađi automobila. Sve više gradova i zemalja razmatraju implementaciju ovakvih sustava kako bi poboljšali sigurnost i smanjili kaznene postupke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:15