pogledajte video

Balkanska improvizacija: Nevjerojatno, ali ovi križanci kombija Forda Transita i lokomotive zaista voze

Svojevrsni hibridi šinobusa i kombija napravljeni su na osnovi Transita koji se proizvodio krajem prošlog stoljeća

Youtube screenshot

U blizini granice Rumunjske s Ukrajinom nalazi se mala uskotračna željeznica koja je nekoć izgrađena za prijevoz drva. Poput mnogih povijesnih željezničkih linija, ona je sada turistička atrakcija na kojoj povremeno voze stare parne lokomotive. No mnogo češći prizor kojeg viđaju okolni stanovnici su dva stara kombija Ford Transit koji se na metalnim kotačima voze prugom.

Iako pruga danas izgleda oronulo ona je još uvijek vrijedan dio infrastrukture. I dalje se koristi za prijevoz drva, a također je važna poveznica s Karpatskim planinama. Teško je opravdati slanje cijele lokomotive na prugu kada čuvar ili granični policajac treba prijevoz, pa umjesto toga oni za takve stvari koriste ova bizarna kombi vozila.

Svojevrsni hibridi šinobusa i automobila napravljeni su na osnovi Transita koji se proizvodio krajem prošlog stoljeća. Rumunji su automobilu uklonili ovjes i na njega montirali kotače prilagođene za vožnju prugom.

Nije objavljeno kakve pogonske sklopove koriste ova dva kombija, ali ono što se čuje u videu zvuči kao dizel, vjerojatno 2,5-litarski četverocilindraš koje je koristio ovaj Transit. Kombiji imaju klasičan ručni mjenjač. Vozilo sigurno nije previše brzo, no na pruzi koja baš nije u najboljem stanju velike brizne ne bi bile ni sigurne.

Iako kombiji imaju brzinu za kretanje unatrag rijetko ju koriste već za je put u drugom smjeru potrebno zarotirati čitavo vozilo za 180 stupnjeva. To se radi pomoću improvizirane naprave kojom se čitavo vozilo ručno podigne i zatim okrene. Na snimci je vidljivo za čitav postupak može sama izvesti samo jedna osoba.

Ovaj video definitivno je još jednom potvrdio ono što jako dobro znamo. Rijetko što se može mjeriti s ludim improviziranim ali funkcionalnim idejama koje na pamet padnu ljudima na Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:42