VIDEO

Bio je preiskren: Tesla otpustila zaposlenika koji je objavio videozapis sudara na Autopilotu

Tesla mu je također opozvala mogućnost korištenja sustava, iako do sada nije imao nikakve prekršaje na svom zaposleničkom računu

Testiranje Teslinog FSD sustava

 YouTube Screenshot

Tesla je nedavno otpustila svog zaposlenika Johna Bernala nakon što je na YouTube objavio iskrenu video recenziju kompanijinog Full Self Driving sustava u stvarnom svijetu. Kompanija mu je također opozvala mogućnost korištenja sustava, unatoč tome što do sada nije imao nikakve prekršaje i opomene na svom zaposleničkom računu.

Tesla nije službeno priopćila zašto je Bernal dobio otkaz, ali zapisi koji su došli do CNBC-a pokazuju da je Bernal otpušten u drugom tjednu veljače nakon što je napredovao u ulogu testnog operatera naprednih sustava pomoći vozaču.

Bernal je rekao da je pokrenuo svoj YouTube kanal početkom 2021. jer je FSD Betu gledao kao na "tehnologiju koja može spasiti živote". Njegov je kanal krajem prošle godine objavio tri videozapisa koji prikazuju tri verzije FSD Beta s problemima.

U prvom tjednu veljače, međutim, Bernal je objavio video njegovog vozila kako se vozi oko San Josea u Kaliforniji i udara u stupić prilikom uključenog FSD sustava. Iako je priznao da videozapisi prikazuju neke probleme, rekao je da je uvijek bio transparentan u vezi sa svojim kanalom i da to nije nikada skrivao od svog poslodavca.

Teslina politika društvenih medija ne komentira izričito kako bi se njezini zaposlenici trebali ponašati u YouTube videima, ali precizira da se "oslanja na zdrav razum i dobru prosudbu svojih zaposlenika kako bi se uključili u odgovorne aktivnosti društvenih medija".

Iako odluka tvrtke nije previše čudna, došla je samo nekoliko dana prije nego što je njezin izvršni direktor Elon Musk na Twitteru rekao da Starlink neće blokirati ruske izvore vijesti, nazivajući sebe "apsolutistom slobode govora".

Otpuštanje zaposlenika na temelju transparentnosti nije u potpunosti podržavanje slobode govora. Bernal je, međutim, rekao da mu je i dalje stalo "o Tesli, sigurnosti vozila te pronalaženju i popravljanju bugova", unatoč očitim naporima tvrtke da ga u tome spriječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05