VIDEO

BMW-ova M divizija otkrila cijelu tajnu garažu koja sadrži neke od dosad neviđenih CSL modela

U nedavnom videu, BMW M je pokazao tri različita tajna CSL prototipa koji su napravljeni, ali nikad prije otkriveni javnosti

BMW E46 M3 CSL (prototip)

 YouTube Screenshot

Tijekom proteklih pedeset godina postojanja, BMW M nije napravio mnogo CSL modela. Zapravo, napravljena su samo tri - originalni BMW 3.0 CSL, E46 M3 CSL i potpuno novi M4 CSL. Stoga možete zamisliti uzbuđenje obožavatelja kada je M divizija nedavno otkrila cijelu tajnu CSL garažu, punu prototipa automobila koje nitko prije nije vidio.

U nedavnom videu, BMW M je pokazao tri različita tajna CSL prototipa koji su napravljeni, ali nikad prije otkriveni javnosti. Srećom, to su tri prilično posebna automobila.

Prvi prikazan u videu je vjerojatno najbolji - E46 M3 CSL V8. U suštini, inženjeri u BMW-u M uzeli su M3 CSL, izvadili njegov 3,2-litreni atmosferski redni "šestak" i ubacili 4,0-litreni V8 baziran na 4,9-litrenom V8 iz E39 M5. io je to i testni prostor za BMW-ov "S65" V8 koji je pokretao E92 M3. U M3 CSL-u, veliki V8 je imao 424 konjske snage, što je bilo 64 konja više od standardnog CSL-a.

Također je sadržavao drugi usis zraka, dodajući simetriju prethodno asimetričnom usisu normalnog CSL-a. Ipak, osim novog motora, sve ostalo je bilo isto - isti frustrirajući SMG prijenos, isti lagani materijali i isti klasično dobar izgled.

image

BMW E60 M5 CSL (prototip)

YouTube Screenshot

BMW je također razvio M5 CSL E60 generacije, što bi ga činilo jedinim CSL-om s četiri vrata u povijesti, čak i do danas. 5,0-litreni atmosferski V10 iz E60 M5 nadograđen je na 5,7 litara, čime je njegova najveća snaga povećana na 621 KS, u odnosu na 500 KS standardnog automobila.

Unatoč povećanju obujma, BMW je također povisio ionako visok "redline", skočivši s 8200 o/min na gotovo 9000 o/min. M5 CSL također je dobio krov od karbonskih vlakana (prvi za M5), livreju u M prugama i ispušnu notu nalik Formuli 1. Što je još važnije, BMW je čak prepoznao koliko je dosadan SMG mjenjač u M5, pa je za CSL, E60 M5 stavljen automatik s dvostrukom spojkom od Getraga.

image

BMW E63 M6 CSL (prototip)

YouTube Screenshot

Posljednji prikazani automobil vjerojatno je najmanje uzbudljiv - BMW M6 CSL generacije E63. M6 iz Bangle ere nikada nije bio najomiljeniji BMW, a CSL konverzija nije promijenila izgled. BMW M se više usredotočio na aktivnu aerodinamiku koja bi i danas bila jedinstvena u BMW-ovoj liniji. Niti jedan trenutni BMW model nema aktivnu aerodinamiku, tako da bi M6 CSL u svoje vrijeme bio velika stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:47