SVJETSKA PREMIJERA

Novi M4 CSL: Lagano čudovište od 550 KS s vremenom od 7:20.2 najbrži je serijski BMW na ‘Ringu‘

Bit će izrađeno samo 1000 primjeraka za cijeli svijet po cijeni od 165.200 eura, koliko stoji u Njemačkoj

BMW M4 CSL

 BMW M

BMW je danas pokazao novu izvedbu modela M4 s kultnom oznakom CSL koji predstavlja model iznad verzije Competition koji je po svemu bliži stazi nego cesti.

Kratica označava "Competition, Sport, Lightweight" gdje je ključna treća riječ - "lagan", a auto dolazi olakšan u tolikoj mjeri da osim obilatog korištenja karbonskih vlakana gdje god je to moguće za manju masu čak ima i izbačenu stražnju klupu.

Zahvaljujući maksimalnom olakšavanju M4 CSL je od Competitiona lakši 109 KS, otprilike isto kao što je bilo postignuto 2003. godine s generacijom E46 M3 CSL u odnosu na standardni.

image

BMW M4 CSL

BMW M

S druge strane snaga je povećana za 40 KS u odnosu na M4 Competition na ukupno 550 KS koliko sada ispucava redni 6-cilindarski twin-turbo stroj.

Pogonska je osovina stražnja jer bi pogon na sve kotače dodatno otežao karoseriju, međutim nema ručnog mjenjača već dolazi isključivo M 8-stupanjski automatik.

Kako bilo, omjer mase i snage iznosi 3 kg/KS, a rezultat je najbrži serijski BMW koji je ikada vozio Nürburgringom s vremenom 7:20.2.

Skidanje težine oduvijek je bila temeljna filozofija svakog CSL-a. Osim što su se riješili stražnjih sjedala, prednja sjedala su zamijenjene s M Carbon školjkama (ušteda od 24 kg).

Pritom ugljično-keramičke kočnice, kovani kotači i lakše opruge te podupirači smanjuju masu za još 21 kg, na skidanju zvučne izolaciji uštedjelo se dodatnih 15 kg, dok se na postavljanju ispuha od titana uštedjelo 4 kg.

image

BMW M4 CSL

BMW M

Za ostatak uštede na masi pobrinuli su se poklopac motora, krov i poklopac prtljažnika od karbonskih vlakana.

Motor postiže 550 KS i 649 Nm koji je dostupan od 2750/min, a što novom M4 CSL-u osigurava sprint do 100 km/h za 3,5 sekundi i postizanje najveće brzine od 307 km/h.

image

BMW M4 CSL

BMW M

U BMW-u ističu prirodu motora koji voli visoke okretaje te obraćaju pozornost na posebno dizajnirane elemente kao što su nosači motora i mjenjača koji poboljšavaju prijenos snage na cestu i poboljšavaju povezanost automobila s vozačem.

Isto tako naglašavaju da je mjenjač s osam brzina s posebnim modusom podešen tako da pruži što više gušta vozaču na stazi. Ovjes je niži i pojačan te s krutom vezom između karoserije i stražnjeg podokvira s posebnim stabilizatorima.

image

BMW M4 CSL

BMW M

Program kontrole proklizavanja također je prilagođen za CSL, s opcijom koja omogućuje kontrolirano zanošenje.

Snagu pod kontrolom održava set kočnica sa šest klipova s ​​fiksnom čeljustima sprijeda i s jednim klipom s plutajućom čeljustima straga.

Osjećaj papučice može se podesiti putem M izbornika za podešavanje, dok su ugrađene gume Cup 2 R dimenzija 275/35 ZR19 sprijeda i 285/30 ZR20 straga.

image

BMW M4 CSL

BMW M

Glavne vanjske karakteristike: "ducktail" spojler na poklopcu prtljažnika (kao i kod E46 M3 CSL modela) te laserska LED svjetla, sa žutim prednjim LED dnevnim svjetlima. Bit će izrađeno samo 1000 primjeraka za cijeli svijet po cijeni od 165.200 eura, koliko stoji u Njemačkoj. Solidna je to nadoplata u odnosu na standardni M4 koji stoji 100.000 eura, međutim s izvedbom CSL BMW je stigao na teritorij modela poput Porschea 911 Carrera GTS...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:57