VIDEO

Budućnost? Pogledajte kako se BMW iX sam vozi uokolo tražeći punionicu i parking mjesto

Sve započinje uobičajenim putovanjem u trgovački centar, osim činjenice da vozač ne parkira automobil, već BMW to čini sam
BMW iX
 YouTube Screenshot

Prema BMW-ovom najnovijem videozapisu, budućnost je mjesto gdje tihi automobili samostalno krstare gradom ponašajući se na neki način poput ljudi. Pod time mislimo da će prvo tražiti nešto za jesti, nakon čega će se istuširati i vratiti se na svoje mjesto.

image
BMW iX
YouTube Screenshot

Međutim, možda to i nije tako, barem ne još neko izgledno vrijeme. Stvoriti autonomni automobil i testirati ga u kontroliranim uvjetima jedna je stvar, dok je praksa u našem dinamičnom i neočekivanom svijetu potpuno druga. Bilo kako bilo, novi BMW iX EV SUV sigurno je trenutno pionir u ovom području, a ovim videozapisom to se htjelo i pokazati.

Sve započinje uobičajenim putovanjem u trgovački centar, osim činjenice da vozač ne parkira automobil, već BMW to čini sam. On odlazi do automatiziranog punjača s robotskom rukom. Nakon punjenja, BMW smatra kako je vrijeme za pranje, nakon čega odlazi do obližnje autopraonice.

image
BMW iX
BMW

Nakon što se 'vozač' vraća do garaže, doziva automobil na određeno mjesto. IX se polako vraća, sada čišći i napunjen do 64 posto kapaciteta. Međutim, kao što smo naveli, IX-ova mala avantura snimljena je u kontroliranim uvjetima, na posebnom mjestu sa svim vrstama dodatnih senzora i opreme koji pomažu BMW-u. Najveća prepreka i dalje ostaje pred autonomnoj tehnologiji – slučajnost.

image
BMW iX
YouTube Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:46