Pogledajte VIDEO

Čudna inovacija: Ovaj bicikl ima trokutaste kotače, ali to i nije najzanimljivi dio

Video dolazi s YouTube kanala "The Q". To je isti onaj koji je nedavno smislio bicikl s četvrtastim kotačima

Bicikl s trokutastim kotačima

 YouTube Screenshot

Kada netko pokuša ponovno izumiti kotač, to je nešto o čemu vrijedi pisati. Ovoga puta riječ je o trokutastom ‘pristupu‘ koji zapravo funkcionira bolje nego što bi se moglo očekivati. No, ono što je zaista impresivno kod ovog bicikla nisu kotači.

Video dolazi s YouTube kanala "The Q". To je isti onaj koji je nedavno pokazao bicikl s četvrtastim kotačima. To je bio jedinstveni dizajn, kao i ovaj s trokutastima, iako ništa drugo nije slično među njima.

Primjerice, umjesto metalnih okvira kao strukture kotača, ovaj novi bicikl koristi drvene okvire kotača i gazni sloj gume koji su spojeni. Konvencionalni ležajevi, glavčine i disk kočnice pričvršćeni su na drveni kotač.

Jedan od najvećih problema s trokutastim kotačem je taj što stalno mijenja visinu osovine, poskakujući gore-dolje dok se kreće naprijed. Obično bi to značilo nevjerojatno grubu vožnju. No ‘Q‘ ima pametno rješenje - najprije se na biciklu postavlja par ravnih sekcija s valjcima. Svaki od njih prisiljava kotač da se savija ispod te gornje granice.

Drugo, sustav ovjesa omogućuje osovini promjenu visine na temelju orijentacije kotača bez prenošenja tog odbijanja na glavni dio okvira bicikla. To je vrlo pametan način da se riješi glavni problem s kotačima ovog oblika.

Nema sumnje da je ovo, kao i većina drugih bicikala na kanalu, više inženjerska studija nego upotrebljivo prijevozno sredstvo. Unatoč tome, fascinantno je vidjeti kako je jedan problem doveo do kreativnog rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:33