POTPUNO RAZOČARAN

Čuveni dizajner izvornog Countacha popljuvao nasljednika: ‘On ne odražava moj duh inovacije‘

Današnjim gazdama Lamborghinija zamjera da su ga iskoristili u video najavi novog modela jer mu nije rečeno da auto ide u proizvodnju
Marcello Gandini i Mitja Borkert
 YouTube Screenshot

Veliki Marcello Gandini, dizajner izvornog Lamborghinija Countacha, nije previše oduševljen novim Countachom LPI 800-4, navodeći kako on 'ne odražava njegov duh i njegovu viziju'. Dizajner, koji je također zaslužan za kultne automobile poput Lancie Stratos i Alfa Romea Montreala, u priopćenju za javnost se čak distancirao od novog automobila i njegovog dizajnera Mitje Borkerta.

image
Lamborghini Countach
YouTube Screenshot

U navedenom priopćenju, Gandini je implicirao kako je došlo do zabune u video-najavi koji je snimljen prije same premijere novog Countacha. Naime, u videozapisu Borkert pokazuje maketu novog Countacha Gandiniju, kojeg je Gandini shvatio kao samo osnovu za jedan automobil koji će na Pebble Beachu biti predstavljen u znak sjećanja na 50. godišnjicu originala.

Gandini ističe kako ni u kojem trenutku snimanja videozapisa nije spomenuto da bi Countach trebao ući u proizvodnju, iako je isječak kasnije korišten kao promocija za novi LPI 800-4. U priopćenju Talijan nastavlja kritizirati novi dizajn, za kojeg mu je glavna zamjerka nedostatak inovacija.

image
Lamborghini Countach
YouTube Screenshot

'Izgradio sam svoj identitet kao dizajner, posebno kada sam radio na superautomobilima za Lamborghini. Svaki novi model na kojem bih radio bio bi inovacija, nešto potpuno drugačije od prethodnog automobila... Što se mene tiče, ponavljanje modela iz prošlosti, po mom mišljenju, predstavlja negaciju mojih temeljnih načela'.

image
Marcello Gandini i Mitja Borkert
YouTube Screenshot

Iako je cijela situacija prava PR katastrofa, malo je vjerojatno da će naštetiti Lamborghiniju, koji je već uspio rasprodati svih 112 primjeraka novog LPI-a 800-4, utemeljenog na Aventadoru. I zaista, s 2,64 milijuna dolara (17.1 milijuna kuna), talijanski proizvođač smijat će se na putu do banke, čak i ako Gandini ne odobrava njihov proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:59