PREMIJERA

Dolazak u stilu: Aston Martin lansirao novi DB12 tijekom Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu

Aston Martina DB12 pokreće Mercedesov twin-turbo 4,0-litreni V8 koji omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi

Aston Martin

 Dave Benett

Aston Martin je sinoć održao premijeru novog modela DB12 u mirnom okruženju Francuske rivijere u prestižnom Hotelu du Cap-Eden-Roc tijekom Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Ujedno je održana i 110. obljetnica Aston Martina, a na feštu je pozvano 110 uglednih gostiju iz raznih područja - od zabave, sporta i umjetnosti do poslovnih krugova, kako bi svjedočili dolasku nove sportske ikone. Uzvanici su uživali u zadivljujućim nastupima uživo višestruko nagrađivane britanske pjevačice i glumice Rine Sawayame, a atmosferu je podizala i poznata DJ-ice Peggy Gou.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Među prisutnim zvijezdama kinematografije bili su dobitnici Oscara Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas i Leonardo Di Caprio, čija je hvaljena izvedba u filmu Ubojice cvjetnog mjeseca Martina Scorsesea oduševila kritičare ovog tjedna u Cannesu. Među ostalim filmskim zvijezdama pojavili su se i Kate Beckinsale, Tobey Maguire, James Marsden i Jeffrey Wright. Sjajna pozornica za lansiranje tako važnog modela u gami Aston Martina koji uvodi novu eru luksuza i performansi na tržište.

Novi DB12 predstavlja se kao "prvi super tourer na svijetu". Dizajniran za proslavu 110. obljetnice brenda. Međutim, novi je model u biti opsežan facelift modela DB11, koji je predstavljen 2016.

Stilski postoji nekoliko promjena koje uključuju novi prednji branik i veću rešetku. Pridružuju im se naglašeni razdjelnik i uska LED svjetla. Model također ima novu haubu i revidiranu značku Aston Martina.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Uglavnom, novi prednji kraj je jedino vrijedan spomena jer gotovo sve, od prednjeg nosača krova do zadka, identično je dosadašnjem modelu, ako izuzmemo uže retrovizore.

Novost su i 21-inčni naplatci, 8 kg lakši od 20-inčnih koji se nalaze na DB11, na koje su postavljene posebno razvijene gume Michelin Pilot 5s s umecima od poliuretanske pjene za suzbijanje buke koje smanjuju količinu "zujanja" guma u kabini za 20 posto.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Dok će vanjski izgled nedvojbeno izgledati "déjà vu", isto se ne može reći za kabinu koja se konačno pridružuje 21. stoljeću. Vozač sjedi za novim upravljačem te modernom digitalnom pločom s instrumentima. U središtu je pritom postavljen potpuno novi infotainment sustav od 10,25 inča, koji ima Android Auto i Apple CarPlay, kao i 4G povezivost, glasovnog asistenta i podršku za bežična ažuriranja.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Čini se da je to golemo poboljšanje u odnosu na stari Mercedesov infotainment sustav i čini se da je i daleko intuitivniji. Tu je nova "lebdeća" središnja konzola i nadzorna ploča s vitkim otvorima za zrak te sada ima minimalističku "ručicu" mjenjača i kvalitetnije materijale. Vozači će također pronaći nazubljeni rotirajući upravljač koji omogućuje jednostavan pristup za izbor pet različitih načina vožnje.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Najvažnje: ispod haube više nema 5,2-litrenog twin-turbo V12 stroja od 639 KS i 700 Nm već sada dolazi samo podjednako snažan poznati Mercedes-AMG 4,0-litreni twin-turbo V8 koji daje nevjerojatnih 680 KS i 800 Nm okretnog momenta (u ponudi je kod DB11 4.0 V8 postizao 510 KS).

Motor je povezan s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa, koji DB12 omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi prije nego postigne najveću brzinu od 325 km/h. Da bismo te brojke stavili u perspektivu, DB11 V8 je trebalo četiri sekunde da postigne 100 km/h.

image

Aston Martin DB12

Aston Martin

Osim novog motora, DB12 vozi se na obnovljenoj šasiji koja je 7 posto tvrđa zahvaljujući modifikacijama "poprečnog nosača motora, prednjeg i stražnjeg podvozja, prednjeg poprečnog nosača i stražnje pregrade". Nadogradnjama tu nije kraj jer je model opremljen elektroničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i obnovljenim ovjesom, koji ima čvršće stabilizatore kao i nove prilagodljive amortizere.

Novitet je i poboljšani elektronički sustav kontrole stabilnosti i ponovno podešeni pojačivač kočnica. Što se tiče kočnica, bit će dostupan ugljično keramički kočioni sustav koji štedi 27 kg težine. Aston Martin DB12 bit će lansiran u trećem kvartalu i možemo očekivati da će mu se pridružiti DB12 Volante u bliskoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:52