okomili se i na njih

Drama u New Yorku, klimatski aktivisti napali električni auto: ‘To rasipničko zlo truje naš planet!‘

Aktivisti su električni Ford i izložbeni prostor polili tekućinom koja je nalikovala na naftu ili motorno ulje

Napad zelenih aktivista

 Youtube screenshot

Klimatski aktivisti u posljednje vrijeme šokiraju javnost blago rečeno, zbunjujućim izborom meta svojih napada. Nakon nekoliko napada juhom i drugim tekućinama na umjetničke slike, aktivisti su prošlog mjeseca napali kazališnu predstavu na Broadwayu, a sada je njihova meta postao i električni automobil.

Članovi klimatske aktivističke grupe Extinction Rebellion napali su ovog vikenda električni pick-up automobil Ford F-150 Lightning tijekom njegovog izlaganja na salonu automobila New York International Auto Show. Nakon napada više aktivista je silom moralo biti uklonjeno s priredbe i uhićeno.

Aktivisti su električno vozilo i izložbeni prostor polili tekućinom koja je nalikovala na naftu, ili motorno ulje i pritom vikali da “na mrtvom planetu nema električnih vozila”.

Napad se dogodio dok su automobili predstavljani okupljenim posjetiteljima salona. Prosvjednici su stali ispred terenskog električnog Forda, počeli vikati svoje parole i polijevati auto tekućinom. Zaštitari su to neko vrijeme mirno promatrali, no kada je postalo očito da aktivisti ne žele prekinuti napad odlučili su intervenirati i silom iznijeti aktiviste s pozornice.

Ekstremna aktivistička skupina tvrdi da ne prosvjeduje protiv automobilskih entuzijasta, već protiv industrije električnih vozila.

“Mi ne prosvjedujemo protiv ljubitelja automobila, mi prosvjedujemo protiv ovisnosti o automobilima. Veliku većinu emisija iz automobila, kako tijekom proizvodnje tako i tijekom uporabe, ne uzrokuju ljudi koji žele voziti, već oni koji nemaju drugog izbora nego voziti”, rekao je Mark Graham, aktivist skupine Extinction Rebellion koji je sudjelovao u akciji.

Klimatska grupa tvrdi da električna vozila ne rješavaju temeljne probleme automobilske industrije i zamjenjuju jedno rastrošno prijevozno sredstvo drugim. Extinction Rebellion tvrdi da proizvodnja električnih vozila još uvijek zahtijeva ogromne količine prirodnih resursa čija je proizvodnja odgovorna za velike globalne emisije CO2.

Grupa također tvrdi da se tijekom proizvodnje električnih vozila emitira više CO2, nego tijekom proizvodnje tradicionalnih vozila. To je istina, no mnoge analize emisija tijekom životnog vijeka pokazuju da su električna vozila dugoročno puno bolja za planet od vozila s benzinskim i dizelskim motorima. Ipak, predstavnici Extinction Rebelliona tvrde da prelazak na električna vozila ne bi uspio riješiti klimatsku krizu.

"Električna vozila ne rješavaju stvarni problem s automobilima: rasipnički velika infrastruktura, bespotrebno složena i resursno intenzivna konstrukcija i energetska neučinkovitost, čak i u slučaju električnih automobila. Električna vozila su popularna investicija jer ne narušavaju status quo", rekao je Miles Grant, glasnogovornik skupine Extinction Rebellion. Zbog svega ovoga, aktivistička grupa želi da se razmotre manja, ekološki prihvatljivija vozila i javni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:12