potpuno novi

Ekskluzivno: Auto klub na premijeri novog Mini Countrymana u Münchenu, stigla struja, dizelaš ostaje

Kao ni Mini, ni Countryman više nije rob svog originalnog izgleda iz 2000. kad je oživljen Mini, stiže na benzin, dizel i struju

Novi Mini Countryman

 Mini

U jesen bismo obično bili u halama golemog sajma u Frankfurtu, a ne na ulicama i trgovima Münchena, ali vremena se mijenjaju, a s njima i sajmovi kao što je njemačka Međunarodna izložba automobila IAA (Internationale Automobile Ausstelung).

Povod? Tri dana uoči svečanog otvorenja sajma automobila IAA Mobility München stigli smo na svjetsku pretpremijeru novog Countrymana u industrijsku halu Sugar Mountain u predgrađu Obersendling. Najveća novost? Countryman više nije rob originala kojeg je još 2008., dakle pred punih petnaest godina, zacrtao Michael Szavits.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Drugim riječima, već na prvi pogled jasno je da je riječ o sasvim novom automobilu. U prvom redu zahvaljujući upadljivoj osmerkutnoj masci hladnjaka, gotovo sasvim položenom poklopcu motora, diodnim svjetlima, kvakama u ravnini karoserije i broj većim kotačima (17 od 20 cola).

image

Novi Mini Countryman

Mini

Linije su čistije, a proporcije karakteristične za engleskog proizvođača – minijaturni prevjesi sprijeda i straga, dug međuosovinski razmak i prepoznatljivi stražnji nosač krova. Uz to je i neusporedivo aerodinamičniji od prethodnika – koeficijent otpora zraka sad iznosi 0,26 umjesto prijašnjih 0,31. Nebo i zemlja.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Sasvim je nova i unutrašnjost Contrymana. Nema više pojedinačnih okruglih instrumenata ispred upravljača, svi važni podaci o vožnji, poput brzine ili uputa s navigacije, sad se projiciraju na vjetrobran kao u borbenim zrakoplovima (head-up).

Svim detaljima upravlja se putem na dodir osjetljivog središnjeg zaslona od 24 centimetra s novim, još intuitivnijim i stoga lakšim za rukovanje izdanjem Minijevog operativnog sustava 9.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Najveći je napredak, međutim, u materijalima, koji nisu primjetno ljepši nego u prijašnjim generacijama samo nego i ugodniji na dodir.

Countryman je narastao čak šest centimetara u visinu (1,66 metara) i čak 13 centimetara u duljinu (4,43 metra), ali i dva centimetra više u širinu (1,84 metra). I sad je ponovo najveći Mini.

Zahvaljujući dva centimetra duljem međuosovinskom razmaku (2,69 metara) u unutrašnjosti je sad osjetno više mjesta – ne samo sprijeda gdje je tri centimetra više prostora za ramena i laktove, nego i straga, gdje sad ugodno sjede i viši od 190 centimetara.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Pogotovo što se stražnja klupa može klizati naprijed-natrag punih 13 centimetara, u korist koljena putnika na stražnjim sjedalima ili prtljažnika, koji prihvati sasvim lijepih 460 litara, a s preklopljenim sjedalima čak 1450 litara.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Dosad su ga pokretali motori s unutrašnjim sagorijevanjem - 1,5-litreni turbo trocilindraš sa 136 KS, 2,0-litreni četverocilindraš sa 178 i 306 KS te 2,0-litreni dizelaš sa 150 i 190 KS, a postojao je i kao hibrid sa 200 KS.

Treću generaciju će, međutim, u početku pokretati isključivo elektromotori – 204 KS s prednjim pogonom i dosegom od 462 kilometra u Countrymanu E te 313 KS s pogonom na sva četiri kotača i dosegom od 433 kilometra u Contrymanu SE ALL4.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Slabije izdanje do stotke stiže za pristojnih 8,6 sekundi i na autocesti dostiže 170 km/h, a snažnije za kratkih 5,6 sekundi do stotke, uz krajnjih 180 km/h. Sasvim lijepe brojke za električni automobil… Litij-ionska baterija od 66,5 kWh na kućnoj se utičnici napuni za tri i pol sata uz ugrađeni punjač od 22 kW, a na superbrzoj javnoj punionici od 10 do 80 posto za samo pola sata zahvaljujući punjenju od čak 130 kW.

image

Novi Mini Countryman

Mini

Nudit će se ne samo svi sigurnosni i pomoć vozaču sustavi, već i autonomna vožnja razine 2, što znači da će Countryman automatski prilagođavati brzinu na silascima s autoceste ili samostalno, bez držanja upravljača pratiti promet u koloni do brzine od 60 km/h.Tu je, dakako, i automatsko parkiranje

image

Novi Mini Countryman

Mini

Po prvi puta će se proizvoditi u Njemačkoj (prva generacija R60 proizvodila se u Grazu, a druga F60 u nizozemskom Bornu). Još nije poznato što će biti s motorima benzinskim, ali zna se da stiže u u veljači iduće godine.

Cijene su, dakako, nepoznanica s obzirom da je riječ o električnom automobilu.

K nama stiže u veljači, a cijene još nisu poznate. Prethodnik se kretao između 33.500 i 53.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:28