TEST GUMA

Evo odgovora koje su bolje: Test korištenih premium guma protiv novih jeftine marke

Troškovi guma su znatno porasli zahvaljujući većim kotačima na vozilima. To čini rabljene gume primamljivim prijedlogom

Test istrošenih guma

 YouTube Screenshot

Kupnja jeftinih guma koje nisu potpuno nove ili rabljenih vrhunskih guma možda nije pitanje od 100.000 kuna, ali bi moglo biti pitanje od 5000 kuna. To je osobito istinito ovih dana, budući da su troškovi guma znatno porasli zahvaljujući većim kotačima na vozilima. To čini rabljene gume primamljivim prijedlogom, ali treba li biti u iskušenju?

Jonathan Benson traži odgovor na to pitanje, konkretnije, barem kad su u pitanju Michelin CrossClimate 2 za sve sezone. Ova guma pokazala se iznimno dobro u nedavnom izravnom testiranju, zaradivši pohvale za iznimnu upravljivost na snijegu i mokroj podlozi uz razumne performanse na suhoj podlozi. Također mogu biti skupe, jer novi set za prosječan SUV može doseći i preko 7000 kuna.

image

Test istrošenih guma

YouTube Screenshot

U međuvremenu, nešto malo poznatiji brend Tomket Allyear može biti "lakši" za džeparac, kao i rabljeni set Michelina. Za simulaciju rabljenog kompleta CrossClimate 2 guma, sve četiri su strojno obrađene na samo 2,2 milimetra dubine profila. To je malo iznad preporuke američkog Ministarstva prometa za zamjenu guma, a zatim su postavljene na automobil i vožene još 4000 kilometara.

Isto je učinjeno s Tomket Allyear gumama, a dva nova seta obje marke uključena su u test radi potpune usporedbe. Unatoč značajnom nedostatku u dubini gaznog sloja, istrošene Michelinke su imale brže vrijeme kruga u snježnim uvjetima u usporedbi s potpuno novim Tomket jeftinim gumama.

image

Test istrošenih guma

YouTube Screenshot

U pitanju je samo nekoliko sekundi, ali rabljeni Michelin zadržao je mnogo više svojih performansi u usporedbi s istrošenim Tomketom. Što se tiče osjećaja, Tomketi su proizveli više podupravljanja, a Michelinovi su bili malo nedorečeni pri kočenju. Ipak, pohvala ide gotovo istrošenom kompletu guma CrossClimate 2 u odnosu na novi set cjelogodišnjih guma Tomket Allyear. Iznenađenje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:26