PREMIJERA

Ferrari SP48 Unica: Unikatno umjetničko djelo na kotačima izrađeno po narudžbi milijardera

Jedinstveni SP48 gotovo sigurno pokreće standardni 3,9-litreni twin-turbo V8 iz donatorskog F8 Tributa od 720 KS

Ferrari SP48 Unica

 Ferrari

Ferrari je danas premijerno pokazao najnoviji primjerak "one-off" modela koji je izradio odjel marke za posebne projekte.

Iza naziva SP48 Unica krije se jedinstveni primjerak izrađen za "neimenovanog, vrlo bogatog dugogodišnjeg prijatelja kuće i vlasnika desetaka Ferrari modela".

image

Ferrari SP48 Unica

Ferrari

Naravno, kako to dopušta Ferrarijev specijalan odjel, kupac je sudjelovao pri kreiranju, a rezultat je pred vama.

Za osnovu je poslužio F8 Tributo koji je kao model prošlog mjeseca završio svoju karijeru, a kojeg je zamijenio novi 296 GTB model, međutim, toliko sveobuhvatno prekrajanje karoserije gotovo po ničemu ne upućuje koji je model poslužio kao osnova.

image

Ferrari SP48 Unica

Ferrari

Jedinstveni novi Ferrari izrazito klinastog dizajna s velikim otvorima za dovod zraka za hlađenje motora na bokovima zaista izgleda senzacionalno, a ima elegantan prednji kraj s detaljem usisa izvedenim poput saća, kao kod modela Roma.

Na prednji poklopac integrirana su dva velika otvora ventilacije dok su vjetrobran i bočna stakla izvedeni poput "vizira trkaće kacige s crnim prednjim nosačem krova što pospješuje taj dojam.

image

Ferrari SP48 Unica

Ferrari

Pragovi su izvedeni u crnoj boji i dodatno optički naglašavaju mišićavu karoseriju.

Straga priča postaje najzanimljivija: naime stražnjeg stakla uopće nema (vjerojatno se vlasnik ravnao po onoj uzrečici stare talijanske škole vožnje "što je iza ne zanima me"), a cijela je karoserija razvučena prema stražnjem kraju s jednom središnjom trakom i s dodatnim otvorima za strujanje zraka na kraju pretvarajući stražnji kraj u spojler.

Klasičnih okruglih tipičnih Ferrari svjetala više nema, a postavljene su dvostruka vrlo uska LED svjetla. Veliki crni difuzor i dva velika okrugla završetka ispuha zatvaraju priču.

image

Ferrari SP48 Unica

Ferrari

Ferrari nije objavio nijednu sliku interijera, no poznato je da je ostala identična onom u modelu F8 Tributo.

Ne spominju se ni pogon ni performanse što znači da SP48 gotovo sigurno pokreće standardni 3,9-litreni twin-turbo V8 iz donatorskog F8 Tributa od 720 KS.

I na koncu cijena s obzirom na to da je F8 Tributo stajao oko 280.000 eura, nagađa se kako je vlasnik za ovu umjetničku skulpturu izrađenu po narudžbi izdvojio 2 milijuna eura, a sama izrada do isporuke je trajala oko godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:33