PAKET MJERA

I Amerikancima gorivo preskupo: New York ukida porez na benzin i dizel kako bi ublažio cijene

Ukidanje poreza će koštati New York 585 milijuna dolara (4,1 milijardu kuna), prema guvernerici Kathy Hochul

Točenje goriva

 Web Screenshot

Zastupnici u New Yorku poduzeli su novi korak kako bi smanjili iznos koji građani plaćaju za benzin i dizel. Državni porez na benzin od 16 centi (1,12 kuna) suspendiran je do kraja 2022. To je samo posljednja u nizu drugih metoda koje se koriste diljem zemlje u nastojanju da se smanje visoke cijene fosilnih goriva.

16 centi možda ne zvuči puno kada je nacionalni prosjek 4,67 dolara, ali u New Yorku prosjek iznosi samo 5 dolara. I tih 16 centi pomoći će vozačima, a državni dužnosnici potiču lokalne dužnosnike da učine više ako mogu.

Neka područja u New Yorku su zapravo već na svoj način ublažavala cijene na benzinskim postajama. Okruzi Suffolk i Nassau ograničili su porez na benzin na 3 dolara (21,02 kuna). To znači da se trošak goriva ne oporezuje nakon 3 dolara.

image

Cijene goriva, SAD

ABC7 New York

CBSNews izvještava da su županije poput okruga Rockland ograničile taj porez na samo 2 dolara (14,02 kuna). Druge su države već poduzele slične, iako ne tako dugotrajne mjere, a Maryland je jedan od prvih 18. ožujka obustavio porez na gorivo na 30 dana. To je iznosilo uštedu od 36,1 centa na benzinu i 36,85 centa na dizelu.

Istog dana guverner Georgije suspendirao je poreze na gorivo do kraja svibnja. Sva ova smanjenja poreza u konačnici koštaju vlade, a istovremeno građanima štede milijune dolara. Connecticut kaže da će državu to koštati oko 90 milijuna dolara (630 milijuna kuna).

image

Benzinska postaja (ilustracija)

Darko Tomas/CROPIX

Maryland procjenjuje da će izgubiti oko 100 milijuna dolara (700,8 milijuna kuna), a Florida, koja planira suspendirati porez na benzin tijekom listopada, kaže da će je to koštati 200 milijuna dolara (1,4 milijarde kuna). Ipak, New York će se suočiti s najvećim gubitkom. Ukidanje poreza će koštati New York 585 milijuna dolara (4,1 milijardu kuna), prema guvernerici Kathy Hochul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:51