VIDEO

‘Ikona automobilskog svijeta‘: Ovako izgleda kolekcija McLarena F1 vrijedna 1 milijardu kuna!

Posljednji F1 za kojeg znamo da je nedavno promijenio vlasnika završen je u Creighton smeđoj nijansi i prodan je za 141 milijun kuna

McLaren F1 GT

 YouTube Screenshot

McLaren F1 prava je ikona u automobilskom svijetu, a na nedavnom događaju Salon Retromobile u Parizu prisustvovali su modeli vrijedni otprilike 150 milijuna dolara (1 milijarda kuna).

Možda je najistaknutiji primjerak bio "običan" McLaren F1 kojeg, za razliku od ostalih, možete nazvati neupadljivim. Riječ je o jednom od ukupno 3 proizvedenih F1 GT-a koji se od ostatka izdvaja zbog svog izduženog repa i jedinstvene karoserije. Ovaj automobil poznat je kao šasija 56XPGT i čini se da je još uvijek u vlasištvu samog proizvođača.

Teško ga je vidjeti u javnosti - prošli put smo imali tu priliku na Sajmu automobila u Ženevi prije 7 godina. Još jedan F1 GT, čiji je vlasnik nitko drugi nego sultan od Bruneja, viđen je nedavno kako se ukrcava u avion za London. S obzirom da se "obični" McLareni F1 prodaju za preko 20 milijuna dolara (137,5 milijuna kuna), možemo samo pomisliti koliko vrijedi primjerak s GT značkom.

Jedan od ostalih McLarena F1 koje smo mogli vidjeti u Parizu bio je u vlasništvu Georgea Harrisona iz The Beatlesa. Završen je u tamnoj ljubičastoj nijansi i ima niz jedinstvenih elemenata inspiriranih hinduizmom. Osim njega, na Salon Retromobileu prisustvovao je jedan crni F1, srebrni F1, cestovni F1 GTR, bijeli F1 i park trkaćih F1 GTR-a Long Tail. Vrlo je rijetko vidjeti ovoliko F1 na istoj lokaciji.

image

McLaren F1 GT

YouTube Screenshot

Posljednji F1 za kojeg znamo da je nedavno promijenio vlasnika završen je u Creighton smeđoj nijansi i prodan je za 20,5 milijuna dolara (141 milijun kuna) na Gooding & Company Pebble Beach aukciji u kolovozu prošle godine. U vrijeme aukcije, na satu je imao samo 390 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:25