POGLEDAJTE VIDEO

Kakav ‘barn-find‘! Ovaj Mustang Mach1 428 Cobra Jet iz 1970. je 40 godina čamio u staji

Kultni Ford Mustang iz 1970. proveo je više od četiri desetljeća u staji u Michiganu, a nedavno je ugledao svjetlo dana

1970. Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet

 YouTube Screenshot

Ovaj Ford Mustang Mach 1 iz 1970. proveo je više od četiri desetljeća u staji u Michiganu, a nedavno je ponovno ugledao svjetlo dana, i to na prilično dramatičan način.

No prije nego što počnemo pisati o samom automobilu, bitno je saznati nešto o priči i ljudima u njoj. Joe, koji je odrastao uz automobile i apsolutno voli Mustange, kupuje auto od Pam, koja ga je zadržala nakon što je njen suprug Phil preminuo. Phil i Pam nisu bili izvorni vlasnici, ali su se brinuli o automobilu tijekom 1970-ih i na kraju su ga iz nepoznatih razloga parkirali u staji. Prema Pam, to je bilo negdje kasnih 1970-ih ili ranih 1980-ih.

U desetljećima koja su uslijedila, štala se nakrcala drugim automobilima i između toga, drugim stvarima. Obožavatelji Forda mogli bi prepoznati i Forda EXP iz ranih 1980-ih, sportskom coupeu s dvoja vrata i pogonom na prednje kotače temeljenom na Escortu koji se također krije unutra.

No ovo je priča o Mustangu Mach 1, koji je doista poseban. Naime, Mach 1 iz 1969. ili 1970. među najtraženijima je u svijetu Mustanga, a ovaj model iz 1970. ima "shaker" haubu sa 7,0-litrenim V8 spojen na ručni mjenjač s četiri brzine. Vrijeme je bilo grubo prema eksterijeru, pa sada prvobitna crvena više nalikuje na narančastu. Na njemu su Goodyear old-school gume, a brojač kilometara pokazuje samo 49.953 milje (80.000 kilometara). Zapravo, čini se da je ovaj Mach 1 gotovo u potpunosti originalan.

Umjesto da raščisti cijelu staju, Joe se pojavljuje uz pomoć i uklanja dio zida iza Mustanga. Nakon što je mjesto očišćeno, vitlom se postavlja na prikolicu i odvozi na prvo pranje u četiri desetljeća. Svaki korak u procesu otkriva još dobrih vijesti – boja je u dobrom stanju, donja strana je čvrsta, a unutrašnjost je čista i njegovana.

Joe nema namjeru prodati Mach 1 radi zarade, već navodi kako je to njegov automobil iz snova. Zapravo je poznavao Pam mnogo godina, i sada kada je pod Joeovom skrbi, plan je obnoviti ga sa svojom djecom i uživati u njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58