VIDEO

Kakav projekt: Ova Toyota Supra ispod poklopca ima V10 motor iz devedesetih godina Formule 1!

Iako na vanjskom dizajnu možete primijetiti samo mala odstupanja, ono što ovu Supru čini posebnom nalazi se ispod haube

'Formula Toyota'

 Instagram Screenshot

Možda znate Ryana Tuercka kao kandidata za naslov prvaka Formule Drift, a trenutno vozi Toyotu Corollu Hatchback koju je izradio Papadakis Racing. Međutim, profesionalni drift vozač zapravo se i sam bavi izradom automobila. Posljednji koji smo od njega vidjeli bio je na SEMA Showu 2016. godine, a riječ je o Toyoti GT86 u koju je uspješno 'ubacio' Ferrarijev 4,5-litreni V8 i nazvao ju Toyota GT4586.

image

'Formula Toyota'

Instagram Screenshot

Međutim, Tuerck još nije gotov sa svojim ludim projektima. Na vrijeme za ovogodišnju SEMA-u, predstavio je dovršenu 'Formula Supru'. Iako na vanjskom dizajnu možete primijetiti samo mala odstupanja, ono što ovu Supru čini posebnom zapravo se nalazi ispod poklopca motora, a to je 4,0-litreni V10 Judd GV4.

Za neupućene, Judd V10 je motor veoma dobro poznat u motosportu, ponajviše zbog Formule 1 tijekom 90-ih. Zapravo, GV4 V10 je korišten i u 24 sata Le Mansa, a donio je i pobjedu Doranu Listi na Daytoni 2002. godine. I kao što biste očekivali od atmosferskog motora trkaćeg automobila s visokim brojem okretaja, sposoban je proizvesti 'božanske melodije'.

image

Ryan Tuerck

Instagram Screenshot

Uz prilagođenu pogonsku osovinu i stražnji diferencijal iz Ford Explorera, Judd V10 u Toyoti proizvodi 760 KS (559 kW), koji se na kotače šalju preko Holingerovog šesterostupanjskog sekvencijalnog mjenjača.

Za projekt je Tuercku trebalo više od godinu i pol i nekoliko modifikacija karoserije. Pri tome je imao pomoć Dominica Biroa iz Race Service garaže u Los Angelesu. Tuerck je predstavio Formulu Supru na ovogodišnjoj SEMA-i, a u videozapisu imamo priliku vidjeti kako se ponaša na 'dynu'. Prije gledanja videozapisa stavite slušalice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20