VIDEO

Kakva Chironova aktivna aerodinamika? Rusi to znaju bolje s Ladom s krovom kao zračnom kočnicom

Nakon malo posla s cirkularnim pilama, aparatima za zavarivanje i nekih hidrauličnih dijelova, Lada ima zračnu kočnicu

Lada sa zračnom kočnicom

 YouTube Screenshot

Koncept aktivne aerodinamike u automobilima nije nov. Jedan od prvih koji ju je koristio bio je Porsche 959 iz 1986. godine. 40 godina kasnije, imate automobile poput Zenva TSR-S-a sa svojim aktivnim stražnjim krilom koji neprestano mijenja smjer u zavojima.

Aktivna aerodinamika ne pomaže samo pri bržem kretanju u zavojima, već također može pomoći u učinkovitijem zaustavljanju automobila, kao što je slučaj kod Bugattija Veyrona ili Chirona. Ove zračne kočnice nalaze se na stražnjem dijelu vozila, obično na krilu, ali jedan YouTube kanal smatrao je kako su premale.

Ako ste čuli za Garage 54 kanal, znate kamo ovo vodi. Ako ne, objasnit ćemo o čemu se radi. Naime, YouTube kanal donosi neke od najbizarnijih eksperimenata na automobilima. Pitanje koje si je kanal postavio prije ovog videozapisa je može li krov Lade 1600 biti učinkovit sustav zračnih kočnica. Nakon malo posla s cirkularnim pilama, aparatima za zavarivanje i nekih hidrauličnih dijelova, tim je dobio odgovor.

Nakon par testova kočenja na Ladi, voditelj kanala Vlad rekao je da je unutra hladno kad je zračna kočnica aktivna. Naime, može se reći kako krov također služi kao kanal za dovođenje hladnog zraka u kabinu...

image

Lada sa zračnom kočnicom

YouTube Screenshot

Što se tiče učinkovitosti zračne kočnice, ona je donekle bila uspješna. Međutim, postoji opasnost od pucanja krova pri većim brzinama. Vlad je rekao da tim još nije završio s projektom i uskoro možemo očekivati drugi dio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:42