KRENULA PROIZVODNJA

Konačno je stigao i taj dan: Rimac prikazao prvu serijsku Neveru, registrirana je u Hrvatskoj

Najmoćniji sportski automobil današnjice je postao prvi serijski automobil koji je proizveden u Hrvatskoj od osamostaljenja države

Prva serijska Nevera

 Rimac Automobili

Više od četiri godine nakon što je automobil prvi put prikazan iz pogona Rimac Automobila izašao je prvi serijski Rimac Nevera. Da je konačno došao i taj trenutak i sami smo posumnjali prije nekoliko dana kad smo u popisu novoregistriranih automobila u Hrvatskoj pronašli i jednu Neveru. Sada su naše sumnje i potvrđene službenom objavom iz Rimac automobila.

Mala hrvatska tvrtka iza koje stoji Mate Rimac ovim je postigla ono u što su mnogi, pomalo zlonamjerno sumnjali, a najmoćniji sportski automobil današnjice je postao prvi serijski automobil koji je proizveden u Hrvatskoj od osamostaljenja naše države.

“Nakon pet godina razvoja i testiranja, tri generacije pogonske tehnologije, 18 prototipova, 45 crash testova i 1,6 milijuna sati razvoja i istraživanja, prvi potpuno serijski Rimac Nevera je sišao je s naše nove proizvodne linije. Sada ćemo nastaviti s ručnom izradom Nevere i to na razini do 50 primjeraka na godinu koji će biti isporučeni kupcima sa svih strana svijeta”, stoji u službenom priopćenju Rimca.

image

Prva serijska Nevera

Rimac Automobili

Što god mislili o Rimcu mora im se priznati da su posljednjih godina napravili divovski posao. Tvrtka je postala svjetski poznata kao i sama Nevera, a automobil je razvijen i završen u izuzetno teškim okolnostima, u jeku pandemije koronavirusa i globalne nestašice čipova.

Prvi serijski Nevera pobojan je u Callisto Green zelenu boju ima Graphite Vertex naplatke i unutrašnjost Sand Alcantara. Riječ je o istom primjerku koji je registriran tijekom lipnja i koji je vozio na Goodwoodu prije nekoliko tjedana.

image

Prva serijska Nevera

Rimac Automobili

Iako se radi o potpuno serijskom modelu Rimac ga označuje kao broj #000 što znači da nije namijenjen za prodaju već će ga tvrtka zadržati kao automobil za testiranje, demonstraciju i promociju. Proizvodnja serijskih modela namijenjenih kupcima već je u tijeku, a kad njih završe bit će poslani naručiteljima putem jednog do 25 globalnih prodavatelja Rimac Automobila.

image

Prva serijska Nevera

Rimac Automobili

Nevera je trenutno rasprodana unaprijed za jednu godinu, a ukupno bi ih trebalo biti proizvedeno 150 primjeraka, od kojih bi svaki trebao biti unikatan zahvaljujući izboru od 36 boja i druge opreme.

Da se podsjetimo, Nevera ima bateriju kapaciteta 120 kWh i nevjerojatnih 1914 KS te 2360 Nm iz četiri motora. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 1,9 sekundi, a 1/4 milje automobil odradi za nevjerojatnih 8,582 sekundi. Sve ove brojke daleko su ispred svih drugih serijskih automobila na svijetu.

image

Prva serijska Nevera

Rimac Automobili

Prvu serijsku Neveru je komentirao i sam Mate Rimac: “Nevera je razvijena s namjerom da postane električni hiperautomobil koji prelazi granice, sposoban pružiti vozačima i putnicima uzbuđenje kakvo još nikad nisu doživjeli prije toga.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:45