dobro je znati

Krivac za mnoge nesreće: Kako izbjeći ‘mrtvi kut‘ u retrovizoru i imati odličan pregled unazad?

Riječ je o mjestima iza vozila koje vozač ne može vidjeti. Samo u SAD-u se godišnje zabilježi gotovo milijun sudara zbog mrtvog kuta

Mrtvi kut (ilustracija)

 Profimedia

Tijekom vožnje jednako je važno imati jasan pogled na ono što se događa ispred vozila kao i na ono što se događa iza. Možda čak i važnije. Iako se čini nevjerojatnim, ali "mrtav kut" uzrokuju brojne nesreće. Riječ je o mjestima iza vozila koje vozač ne može vidjeti u retrovizorima. Statistike radi, samo u SAD-u se godišnje zabilježi gotovo milijun sudara zbog "mrtvog kuta".

Ova nemogućnost vozača da vidi ostale sudionike na cesti raste eksponencijalno što je veće vozilo koje vozi. To znači da motocikl ima manji mrtvi kut od velikog kamiona. Drugim riječima - proporcionalni su veličini vozila, a iako se ne mogu 100% eliminirati, mogu se smanjiti uz nekoliko jednostavnih savjeta.

Prije početka vožnje, sjedalo i retrovizori moraju biti pravilno podešeni. Dobra vidljivost je bitna, a sljedeći video prikazuje optimalan način.

Da biste ispravno postavili bočna ogledala i eliminirali najveći broj točaka bez pregleda, kraj vozila morate vidjeti što je manje moguće, tek toliko da imate prostornu referencu. Što je manje vidljivo područje karoserije, to je veće vidno polje. Bitno je i naginjanje naprijed. Približite se volanu i malo okrenite glavu kako biste provjerili tko dolazi s bočnih strana prije pretjecanja ili promjene trake.

image

Detektor mrtvog kuta (ilustracija)

Profimedia

Ako je vaš automobil novije generacije, sigurno ima ugrađene sustave za pomoć u vožnji, koji se nazivaju ADAS. Između ostalog, on uključuje detektor mrtvog kuta koji prepoznaje prisutnost vozila sa strana automobila, upozoravajući vozača zvučnim ili svjetlosnim signalom u retrovizoru ili putem vibracije na upravljaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:59