tehnologija

Lakše po snijegu: Hyundai i Kia stvaraju novi koncept kotača i guma s integriranim ‘lancima za snijeg‘

Središnja inovacija uključuje module od legure s memorijom oblika smještene unutar kotača i gume

Integrirani lanci za snijeg

 Kia/Hyundai

Hyundai i Kia, dva velika korejska proizvođača automobila, uvode inovativan pristup zimskoj vožnji putem novog koncepta kotača i guma s ugrađenim ‘lancima za snijeg‘. Ova revolucionarna tehnologija obećava olakšanje vozačima tijekom zimskih uvjeta, eliminirajući potrebu za montažom i demontažom tradicionalnih lanaca za snijeg.

Središnja inovacija uključuje module od legure s memorijom oblika smještene unutar kotača i gume. Pomoću jednostavnog električnog signala, vozač može aktivirati ili deaktivirati lance za snijeg prema potrebi. Ovaj napredni pristup pruža dodatno prianjanje na snijegu, čineći ga idealnim rješenjem za promjenjive zimske uvjete.

Hyundai naglašava upotrebu legure s memorijom oblika zbog njezine sposobnosti povratka u izvorni oblik pod utjecajem električne struje. To znači da se legura, tijekom normalne vožnje, zadržava unutar kotača u obliku slova ‘L‘, izbjegavajući kontakt s cestom. Svaka guma opremljena je sa šest velikih utora u kojima su smješteni ovi inovativni moduli.

Joon Mo Park, voditelj Hyundaijevog tima za napredni razvoj šasije, izjavio je: "Ova inovacija, za koju se nadamo da će jednog dana biti predstavljena na vozilima Hyundai i Kia, odražava našu predanost pretvaranju naprednih tehnologija u rješenja u stvarnom svijetu koja će koristiti kupcima."

Oba južnokorejska proizvođača automobila već su podnijela zahtjeve za patentiranje ove tehnologije u Južnoj Koreji i SAD-u. Masovna proizvodnja ovih guma razmatrat će se tek nakon daljnjeg tehnološkog razvoja, testiranja izdržljivosti i performansi. Hyundai i Kia ostaju predani razvoju tehnologija koje ne samo da poboljšavaju sigurnost, već i udobnost njihovih vozila, pružajući dodatnu vrijednost njihovim kupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:47