iz domaćih garaža

Lamborghini Aventador SVJ LP 770-4: Otrovno zeleni predator pakleno brz na cesti, na stazi još bolji

Hardcore verzija Aventadora SV bila je rekorder staze na Nürburgringu i ne krije svoju žestoku narav i karakter trkača

Lamborghini Aventador SVJ

 Damir Arapović

Nije tajna da hrvatskim prometnicama vozi značajan broj skupocjenih supersportskih automobila domaćih vlasnika od kojih auto entuzijastima zastaje dah kad ih negdje sretnu, a pritom su neki od njih pravi maloserijski dragulji, baš poput splitskog Lamborghinija Aventadora SVJ LP 770-4.

Riječ je o radikalnoj, gotovo trkaćoj varijanti ionako ekskluzivnog supersportaša iz Sant‘Agata Bolognese, koji je izrađen (u razdoblju od 2018. do 2021. godine) u limitiranoj seriji od tek 900 primjeraka.

Brutalni SVJ sa "ST" registracijama imali smo prilike upoznati na poziv ekipe s domaćeg YouTube kanala Project Cars Tuning, a auto zapravo i nije toliko rijetka pojava na cestama Splita i okolice jer ga vlasnik često izvodi iz garaže, i to kad god ima priliku.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

Konkretno, jedan je to od posljednjih izrađenih primjeraka zadnje godine proizvodnje 2021. godine, a vlasnik ga je čekao osam mjeseci zbog konfiguriranja specifikacija prema vlastitom ukusu.

Odnosi se to prvenstveno na maksimalno korištenje karbona gdje god je za to tvornica davala mogućnost te na specifičnu Verde Alceo boju koja je u ovom slučaju i matirana te dodatno presvučena zaštitnom prozirnom folijom kako se lak ne bi oštećivao.

Pritom splitski SVJ raspolaže i zgodnim detaljima personalizacije pa su tako primjerice oznake SVJ na bokovima posebno za ovaj automobil izrađeni - također od karbona.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Ovaj Aventador, model koji je definitivno obilježio moderno doba superautomobila s dodatkom SVJ (Superveloce Jota) u nazivu i 770 KS, najradikalnija je verzija ikad (10 KS snažnija je samo posljednja verzija Ultimae ali nije toliko radikalna), prije dolaska na tržište novog hibridnog nasljednika Revuelta.

Priča o njegovim dosezima na stazi je nadaleko poznata: SVJ je, naime, dvije godine držao rekord za serijske automobile na Nürburgringu s vremenom od 6:44.97 minuta što dovoljno govori o njegovim sposobnostima na stazi.

Što se nastupa tiče, SVJ izgleda upravo onako kako najprestižniji Lamborghini u ponudi mora izgledati - agresivno oblikovan i "zašiljen", dug gotovo pet metara, širok 2 i nizak tek 1,13 m. U ovom slučaju s golemim spojlerom i velikim difuzorom, prava je pojava na cesti gdje djeluje poput dizajnerske skulpture.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

Da se ne lažemo, ulazak i izlazak u i iz sjedala ovog super automobila uopće nije jednostavan, treba se malo uvježbati i biti barem donekle u formi. U tijesnoj kabini dočekuju vas dva školjkasta sportska sjedala, čak su i unutarnje stranice vrata kompletno spartanski izrađena od karbona samo s jednom ručicom za otvaranje i ručkom za spuštanje vrata.

Iza vas se nalazi golemi V12 preko kojeg je postavljeno pojačanje u obliku slova X, a zanimljivo, poklopac motora se ne odiže već se mora potpuno skinuti kako bi se dobio pristup motoru.

"Superveloce Jotu" pokreće 6,5-litreni atmosferski V12 motor od spomenutih 770 KS pri 8500/min te 720 Nm okretnog momenta pri 6750 /min, pogon je izveden na sve kotače s Haldex spojkom, a motor je uparen s automatskim 7-stupanjskim ISR (Independent shifting rod) mjenjačem.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

Čak 770 KS na masu od tek 1525 kg osigurava ubrzanje za tek 2,8 sekundi, od 0-200 km/h za 8,6 sekundi i od 0-300 km/h za 24 sekunde, a Aventador SVJ ne staje do maksimalnih 350 km/h.

Već na papiru zvuči moćno, a i u praksi se itekako osjeti kako je riječ o istinskom monstrumu. Aventador SVJ je pravi gromoglasni uragan gdje god se pojavi, a golemi atmosferac uvijek ispušta fantastičnu melodiju i u bilo kojem režimu vožnje daje do znanja o kakvoj je energani najfinije vrste riječ. Do ušiju vozača i suvozača pritom dolaze brojni mehanički zvukovi iz svih smjerova. Doista, ovaj je Aventador model više stvoren za stazu nego za lagodnu vožnju uz obalu. U vožnji je "Jota" tvrđa, robusnija, izravnija i neposrednija od SV modela jer je osmišljena za pistu.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

U sporoj vožnji gradom osjeti se da autu to baš i ne odgovara, i to već od funkcioniranja specifičnog automatiziranog mjenjač koji izmjene tada vrši dosta naglo. No, tako to i mora biti, ipak se vozimo u izuzetno moćnom superautomobilu koji je stvoren za brzine, a ne za svakodnevicu.

Zato kod želite izvući sve iz njega, ISR šalta za 50 milisekundi što je 50 posto brže od mjenjača s dvostrukom spojkom ili "manje od treptaja oka" kako navode u Lamborghiniju.

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

Kada krenete na "pravu" vožnju, ubrzanja jednostavno oduzimaju dah, pa za volanom treba sjediti iskusni vozač hladne glave jer se troznamenkaste brojke s prvom brojkom 2 i 3 mogu postići strahovito brzo. Snimanje za novine i dnevno druženje s jednim od najzanimljivijih supersportskih auta s domaćim tablicama brzo je prošlo, a ovaj supersnažni Lambo otrovno zelene boje koji je stvoren za stazu, najbolje je i odvesti tamo na iduće druženje, gdje bi bez sustezanja pokazao sve što može.

Ipak je riječ o posljednjem i najradikalnijem Lamborghiniju s V12 atmosfercem koji u sebi sadrži esenciju talijanske marke i čistu, divlju narav i snagu bika kojeg ponosno nosi na amblemu na poklopcu motora...

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

U detaljima

Kako bi na stazi bio što brži u opremi su pogon 4x4, sustav upravljanja na sva četiri kotača, vrhunske gume Pirelli P Zero Corsa, paket spojlera i veliko “krilo”

Iza tijesne unutrašnjosti u monokoku, u kojoj caruju alkantara i karbon, smješten je brutalni motor 6.5 V12 (770 KS i 720 Nm) fantastičnog zvuka, posebno u profilu rada Corsa

Gume dobavlja Pirelli (P Zero Corsa 255/30 ZR 20 i 355/25 ZR 21), a kočnice su karbonsko-keramičke (promjer diskova 400/380 mm)

image

Lamborghini Aventador SVJ

Damir Arapović

Gromoglasno buđenje motora inicira prekidač na središnjoj konzoli, koja sadrži brojne fizičke kontrole. Instrumenti su digitalni, a u opremi je i multimedija

Sustav aktivne aerodinamike ALA povećava downforce na svakoj strani automobila selektivnim usmjeravanjem zraka, ovisno o tome prolazi li se kroz lijevi ili desni zavoj

Svijetom vozi tek 900 primjeraka verzije SVJ, a jedan od njih nalazi se u garaži hrvatskog vlasnika iz Dalmacije koji ga vozi često, za svakog lijepog vremena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:31